Dedecker beslissend voor samenstelling CD&V/N-VA-senaatsfractie

De CD&V/N-VA-fractie wordt met veertien leden uitgesproken de grootste in de Senaat. De sleutel ligt echter in de hand van Lijst Dedecker.

Belga

BR> Het is namelijk nog niet duidelijk of de fractie naast de negen rechtstreekse senatoren nog twee gemeenschapssenatoren en drie gecoöpteerden mag aanduiden of drie gemeenschapssenatoren en twee gecoöpteerde senatoren.

De sleutel hiervoor ligt in de hand van Lijst Dedecker. Bij het verdelen van de gemeenschapssenatoren blijkt immers dat Lijst Dedecker één gemeenschapssenator mag aanduiden. Maar daarvoor moet Jean-Marie Dedecker een fractie in het Vlaams Parlement hebben. Dat is tot nu toe nog niet gebeurd, hoewel Lijst Dedecker drie Vlaams parlementsleden - Dedecker, Jurgen Verstrepen en Moniek Moens - telt en volgens de Juridische Dienst van het Vlaams Parlement dat zonder probleem kan doen.

Jean-Marie Dedecker verklaarde maandag dat hij nog geen beslissing genomen heeft. Als hij een fractie in het Vlaams parlement opricht, kan één van de drie gemeenschapssenator worden. Dat Dedecker zelf dat zou worden, is erg waarschijnlijk aangezien hij in 2004 enkel aan de Vlaamse verkiezingen wilde deelnemen na garanties van VLD dat hij als gemeenschapssenator zijn verblijf in de Hoge Vergadering zou kunnen verlengen.

Indien Lijst Dedecker geen Vlaamse fractie opricht, kan de partij een gecoöpteerd senator aanduiden, waarbij dan onvermijdelijk medeoprichter Boudewijn Bouckaert in het vizier komt. Maar Jean-Marie Dedecker was maandag zo verrast bij het horen van het nieuws dat hij naast de zes verkozenen (vijf kamerleden, één senator) nog recht had op een extra senator, dat hij nog niet wilde antwoorden welke van de pistes hij wilde bewandelen. Maar hij heeft dan ook nog een kleine maand tijd om de knoop door te hakken.

Voor de overige Vlaamse fracties in de Senaat heeft de keuze van Lijst Dedecker geen invloed op hun samenstelling. Vlaams Belang en Open Vld zijn in de Senaat even groot. Naast de vijf rechtstreeks verkozenen hebben beide elk recht op twee gemeenschapssenatoren en één geco÷pteerde senator. Dat brengt hun totale aantal op telkens acht.

Sp.a-Spirit, dat slechts vier rechtstreeks verkozenen overhoudt, kan ook rekenen op twee gemeenschapssenatoren en één gecoöpteerde, wat het totaal voor de Vlaamse socialisten op zeven brengt.

Nu in het nieuws