'De sleet van 20 jaar regeren'

De sleet van 20 jaar regeren, de communautaire tegenstellingen en de associatie met de PS hebben wellicht een rol gespeeld in de slechte uitslag van de sp.a. Dat zegt Louis Tobback. Toch begrijpen de Vlaamse socialisten de nederlaag niet helemaal. "De kiezer is zeer volatiel geworden", klonk het.

Belga

Volgens Tobback had de sp.a deze uitslag niet echt verwacht. De reden ervoor is ook niet echt duidelijk, stelde hij. "Het electoraat is zeer volatiel geworden. Men schuift snel van de ene naar de andere".

Toch schoof de sp.a-burgemeester van Leuven enkele mogelijke oorzaken naar voren. Er is onder meer de sleet na 20 jaar regeren. "Maar ook in 2003 waren we al 15 jaar aan de macht. Wanneer is de houdbaarheidsdatum overschreden?"

Een andere reden is de campagne die rond communautaire tegenstellingen draaide. "Dat is nooit ons ding. En daarnaast dragen we de gevolgen van wat de PS wordt aangerekend in Wallonië. Zelfs als we afscheid nemen, zal dat niet veel veranderen. Wij worden gezien als de socialisten", dixit Tobback.

Volgens Tobback neemt niemand binnen de partij voorzitter Johan Vande Lanotte iets aan kwalijk en is zijn macht dan ook niet aangetast. "Ik hoor niemand binnen de partij die hem dit aanrekent". Of de sp.a nu in de oppositie moet gaan, weet Tobback niet. "De oppositie moet niet bevreesd zijn om in de oppositie te gaan, maar dat is geen recept voor succes", luidde het.

Tot slot zei Tobback nog dat normaal gezien Yves Leterme formateur wordt. "Tenzij de liberalen de grootste familie worden, maar normaal gezien is dat Leterme. Hij is nu gedoemd om een staatshervorming tot stand te brengen", poneerde hij, eraan toevoegend dat dat met 2 Vlaamse partijen niet gaat.

Nu in het nieuws