'Men zal aan ons geen gemakkelijke klant hebben'

Open Vld-kopstukken Patrick Dewael en Karel De Gucht zijn vast van plan hun huid duur te verkopen tijdens de komende onderhandelingen.

Belga

"Men zal aan ons beiden geen gemakkelijke klant hebben", stelde de uittredende minister van Buitenlandse Zaken. Dewael kondigde aan dat zijn partij niet in een hoekje zal zitten huilen.

Partijvoorzitter Bart Somers liet het in de loop van de avond meermaals horen: dankzij de score van de MR over de taalgrens behouden de liberalen uitzicht om de grootste familie te worden. "Een belangrijk politiek gegeven", noemde Somers dat.

"We hebben geen goed resultaat gehaald, maar we zijn niet weggeveegd en zeker de liberale familie niet". Het betekent voor hem dat in geval van coalitiebesprekingen het liberale programma op tafel zal liggen en er rekening mee moet worden gehouden.

De Gucht wil de komende dagen kijken hoe de politieke toestand evolueert, maar voegde er aan toe dat zijn partij "niet staat te springen" om in een meerderheid te stappen. Daarvoor zal een groot deel van het programma moeten worden verwezenlijkt.

De Oost-Vlaamse lijsttrekker neemt aan dat in eerste instantie zal worden gezocht naar een tweederde meerderheid om te komen tot een staatshervorming. Dat is een verantwoordelijkheid voor Yves Leterme, de kopman van het kartel CD&V/N-VA. Als dat niet lukt, moet er een andere oplossing worden gezocht, stelde De Gucht, die meteen waarschuwde dat "men aan ons beiden geen gemakkelijke klant zal hebben".

Dewael zat op dezelfde lijn. "We gaan ons programma hard verdedigen", zei hij. Eerder op de dag had kamervoorzitter Herman De Croo gelijkaardige uitspraken gedaan.

Nu in het nieuws