Zetelverdeling in Oost-Vlaanderen

Oost-Vlaanderen is niet langer het blauwe bastion. CD&V/N-VA neemt in de provincie de fakkel over van de liberalen als grootste partij. Het kartel wint er twee zetels. Open Vld en sp.a-spirit verliezen er elk twee. Ook hier slepen zowel Groen! als Lijst Dedecker een zetel in de wacht.

Belga

CD&V/N-VA (winst van 3,3 procent) gaat van vier naar zes zetels en steekt zo Open Vld de loef af. Uittredend kamerfractieleider Pieter De Crem neemt Sarah Smeyers (N-VA), ex-Volvo-topman Peter Leyman, Stefaan Vercamer, Leen Dierick en de burgemeester van Aalst Ilse Uytersprot mee naar de Kamer van Volksvertegenwoordigers.

Open Vld (verlies van 6,6 procent) valt terug van zeven op vijf zetels. De gelukkigen zijn Karel De Gucht - die de meeste stemmen haalt in Oost-Vlaanderen -, Carina Van Tittelboom-Van Cauter, Geert Versnick, Herman De Croo en Guido De Padt, die over de burgemeester van Lokeren Filip Anthuenis en Hilde Dierickx springt. Derde partij is Vlaams Belang, dat bijna twee procent wint en zijn vier zetels behoudt. De zetels gaan naar Guy D'Haeseleer, Gerda Van Steenberge, Francis Van den Eynde en Bruno Stevenheydens. Sp.a-Spirit is maar de vierde partij. Met een verlies van 6,24 procent valt de partij terug naar 15,83 procent en drie zetels (-2). Enkel Freya Van den Bossche, Dirk Van der Maelen en Bruno Tuybens zijn verkozen. Net zoals in Limburg, Antwerpen en Leuven haalt ook Spirit hier geen verkozenen.

Groen! (7,22 procent) en Lijst Dedecker (6,24 procent) slepen ook hier elk een zetel uit de brand. Voor Groen! gaat Stefaan Van Hecke zetelen, voor LDD Martine De Maght, dochter van voormalig burgemeester van Aalst Anny De Maght.