Spirit dreigt federaal van de kaart te worden geveegd

Spirit lijkt op federaal niveau helemaal van de kaart te zijn geveegd. In de Kamer hebben de linksliberalen helemaal geen verkozenen meer. In de Senaat zou zich hetzelfde scenario kunnen voordoen, al is dat nog niet helemaal duidelijk.

Belga

Dat Spirit minder verkozenen zou hebben dan de zes kamerleden en twee senatoren stond voor iedereen als een paal boven water. Voorzitter Geert Lambert hoopte toch nog vijf federale mandatarissen over te houden. Hij dreigt nu echter in hetzelfde straatje terecht te komen waar ook Agalev in 2003 belandde. Indien het worst case scenario zich voordoet, heeft de partij helemaal geen federale verkozenen meer.

In de Kamer heeft Spirit op dit moment geen vertegenwoordigers meer. Fauzaya Talhaoui (Antwerpen), Wouter Van Bellingen (Oost-Vlaanderen), Annelies Storms (Oost-Vlaanderen), Fouad Ahidar (B-H-V) en Annemie Roppe (Limburg) haalden het niet. Enkel Stijn Bex maakt nog een (water)kans om te mogen terugkeren naar de Kamer: indien het kartel in een regering stapt en Bruno Tobback minister wordt.

Een gelijkaardige situatie dreigt zich voor te doen in de Hoge Vergadering. Op dit moment is voorzitter Geert Lambert niet verkozen in de Senaat. Met nog twee kantons te tellen, is het echter nog niet duidelijk hoeveel stemmen hij nog uit de pot kan halen. Met die stemmen kan hij mogelijk Anissa Temsamani nog voor zijn.

Bert Anciaux is wel verkozen, maar hij was niet van plan om te gaan zetelen. Heel, maar dan ook heel misschien wordt hij opgevolgd door Koen T'Sijen, maar die is voorlopig pas zesde opvolger. Derde opvolger is ook iemand van Spirit, Nelly Maes, maar zij nam al een tijdje geleden afscheid van de politiek.