Zetelverdeling in West-Vlaanderen

In West-Vlaanderen blijft CD&V/N-VA veruit de grootste politieke formatie, ook al wint het kartel er geen zetels bij. Het behoudt zijn zes zetels, maar is dubbel zo groot als de tweede partij, Open Vld. Sp.a-spirit verliest twee zetels en houdt er nog slechts twee over. DÚ verrassing in West-Vlaanderen is Lijst Dedecker, dat 11,25 procent en twee zetels in de wacht sleept.

Belga

CD&V/N-VA-lijsttrekker Hendrik Bogaert slaagde erin de hoge score van zijn partij te vrijwaren en zelfs nog licht te verbeteren (+0,39 procent). Naast hem mogen ook Nathalie Muylle, Luc Goutry, Roel Deseyn, Els De Rammelaere (N-VA) en Stefaan De Clerck naar de Kamer. Vlaams N-VA-minister Geert Bourgeois haalde het vanop de lijstduwersplaats niet, zodat partijgenoot en eerste opvolger Patrick De Groote in de wachtkamer blijft zitten.

Open Vld verliest 5,14 procent en één zetel, maar wordt wel de tweede partij in de provincie. Vincent Van Quickenborne, Sabien Lahaye-Battheu en Bart Tommelein zijn de kersverse Open Vld-kamerleden. Sofie Staelraeve mag zich als eerste opvolger warm lopen.

Sp.a-Spirit verliest maar liefst 8,5 procent en wordt in zetels gehalveerd. Philippe De Coene is daar het belangrijkste slachtoffer van. Enkel Renaat Landuyt en Dalila Douifi krijgen een zitje in de Kamer.

Het Vlaams Belang blijft in West-Vlaanderen status quo en behoudt zijn twee zetels. Die zijn voor Koen Bultinck en Agnes Bruyninckx-Vandenhoudt.

Opvallend is dat Lijst Dedecker vanuit het niets meteen even groot wordt dan sp.a-spirit en Vlaams Belang. Ook LDD rijft twee zetels binnen. Jean-Marie Dedecker zelf en ex-judoka Ulla Werbrouck zijn de uitverkorenen, al is nog niet zeker of Dedecker zijn zitje in het Vlaams parlement opgeeft, aangezien daar Open Vld dan van profiteert. Maakt hij de overstap niet, dan komt Paul Vanhie in zijn plaats.

Ook in West-Vlaanderen behaalt Groen! (5,82 procent) een zetel. Die gaat naar Wouter De Vriendt.

Nu in het nieuws