Zetelverdeling Brussel-Halle-Vilvoorde

De verhouding tussen Nederlands- en Franstaligen in de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde wijzigt niet. De Franstaligen behalen ook nu weer 13 zetels, terwijl de Vlamingen op 9 zetels blijven steken. Ook hier wordt CD&V/N-VA de grootste Vlaamse formatie.

Belga

Ook in B-H-V nemen de Vlaamse christendemocraten de leidersplaats van de Vlaamse liberalen over. Het kartel sleept drie zetels in de wacht. Die gaan naar Herman Van Rompuy, Sonja Becq en Michel Doomst.

Het Vlaams Belang is de tweede partij en stuurt naast Filip De Man ook opnieuw Bart Laeremans naar de Kamer. Het is wel de tweede op de lijst Greet Van Linter die verkozen is, maar zij blijft in het Vlaams parlement zetelen en wordt opgevolgd door Laeremans.

Open Vld verliest één zetel en behoudt er twee. Maggie De Block en Luk Van Biesen - die via stemmen uit de pot lijstduwer Annemie Neyts kon afhouden - mogen terugkeren naar de Kamer. Sp.a-Spirit houdt nog maar één zetel over. Die is voor Hans Bonte. Groen! mag Tinne Van der Straeten naar het federale parlement afvaardigen.

Bij de Franstaligen haalt de MR (6) dubbel zoveel zetels dan de PS (3). Het gaat om Olivier Maingain, Corinne De Permentier, Florence Reuters, Franþois-Xavier de Donnea, Daniel Ducarme en Bernard Clerfayt. De PS verliest één zetel aan de cdH. De PS vaardigt Laurette Onkelinx, Yvan Mayeur en Charles Picqué af. Picqué wordt opgevolgd door Karine Lalieux. Voor de cdH gaat het om Joëlle Milquet en Benoit Cerexhe, die wellicht wordt opgevolgd door Clotilde Nyssens. Bij Ecolo zijn de verkozenen Zoë Genot en Fouad Lahssaini.

Nu in het nieuws