Zetelverdeling Nederlands kiescollege Senaat

Rond 5.00 uur in de nacht van zondag op maandag is nu ook duidelijk hoe de zetelverdeling in de Senaat eruit ziet. Ook hier is CD&V/N-VA de grote slokop met negen zetels.

Belga

De zetelverdeling waarover sprake heeft alleen betrekking op de rechtstreeks verkozen senatoren. Later worden de gemeenschapssenatoren en de gecoöpteerde senatoren nog aangeduid.

Het kartel van CD&V/N-VA mag negen leden naar de Senaat sturen. Het gaat om Yves Leterme, Nahima Lanjri, Tony Van Parys, Louis Ide (N-VA), Hugo Vandenberghe, Wouter Beke, Elke Tindemans, Frieda Brepoels (N-VA) en Etienne Schouppe. Via opvolging komen Sabine de Bethune en Pol Van Den Driessche - en later mogelijk nog andere opvolgers - zeker in de Hoge Vergadering terecht.

Tweede partij is Open Vld, ondanks het verlies van twee zetels. De vijf zitjes gaan naar Guy Verhofstadt, Nele Lijnen, Patrik Vankrunkelsven, Jean-Jaques De Gucht (die over de uittredende parlementsleden Annemie Turtelboom, Stef Goris, Stephanie Anseeuw en Luc Willems springt) en lijstduwer Marc Verwilghen. Het Vlaams Belang behoudt zijn vijf zetels. Het gaat om Frank Vanhecke, Anke Van dermeersch, Hugo Coveliers, Jurgen Ceder en Filip Dewinter de uitverkorenen. Dewinter wordt wellicht vervangen door Yves Buysse.

Sp.a-Spirit valt terug van zeven naar vier zetels. Die zijn voor Johan Vande Lanotte, Marleen Temmerman, Geert Lambert en Bert Anciaux. Spirit haalt in de Senaat dan toch nog twee zetels binnen. Anciaux wordt hoogstwaarschijnlijk opgevolgd door Koen T'Sijen, tenzij Vande Lanotte gaat zetelen en het zitje van Anciaux dan naar Myriam Vanlerberghe gaat.

Ook in de Senaat rijven Groen! en LDD elk een zetel binnen. Voor Groen! komt voorzitster Vera Dua in de Hoge Vergadering binnen, voor LDD Lieven Van Ermen.

Nu in het nieuws