Vlaams Belang verliest zetel in Antwerpen

CD&V/N-VA wint in de kieskring Antwerpen maar liefst drie zetels bij en mag acht vertegenwoordigers naar de Kamer sturen. De socialisten en liberalen verliezen elk twee zetels. De zetel die het Vlaams Belang voor het eerst sinds mensenheugnis moet inleveren, dient ze net in thuisbasis Antwerpen af te staan.

Belga

Met iets meer dan 5 procent winst rijft CD&V/N-VA maar liefst drie extra zetels binnen. Die gaan naar Inge Vervotte, die 134.000 voorkeurstemmen haalde, N-VA-voorzitter Bart De Wever, Servais Verherstraeten, Mia De Schamphelaere, Jef Van den Bergh, Flor Van Noppen (N-VA), Mark Verhaegen en lijstduwer en Vlaams minister Kris Peeters.

Aangezien Vervotte een grote kans maakt om minister te worden en Vlaams minister Peeters niet de overstap maakt, komen in hun plaats hoogstwaarschijnlijk Jan Jambon (N-VA) en Katrien Schryvers.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen diende het Vlaams Belang zijn leidersplaats al afstaan aan sp.a-spirit, deze keer dient de partij het af te leggen tegen CD&V/N-VA. Vlaams Belang verliest voor het eerst sinds zeer lang één zetel (van zeven naar zes) en dat uitgerekend in zijn thuisbasis. In het kanton Antwerpen verliest het zelfs twee procent.

De kamerleden worden Gerolf Annemans, Alexandra Colen, Bruno Valkeniers, Jan Mortelmans, Rita De Bont en Marijke Dillen. Dillen, die in het Vlaams parlement zit, gaat niet zetelen in de Kamer en wordt vervangen door Luc Sevenhans.

Open Vld moet twee zetels en 5,76 procent inleveren. De vier verkozenen zijn Bart Somers, Yolande Avontroodt, Willem-Frederik Schiltz en lijstduwer Ludo Van Campenhout. Uittredend kamerlid Martine Taelman haalde meer stemmen dan Schiltz, maar deze laatste kon nog rekenen op stemmen uit de pot.

Sp.a-spirit tekende een gelijkaardig verlies op: min twee zetels en 5,29 procent. De vier overblijvende zetels gaan naar Christine Van Broeckhoven, Jan Peeters, Maya Detiège en Patrick Janssens, die als lijstduwer de helft meer stemmen haalde dan lijsttrekster Van Broeckhoven. Janssens gaat echter niet zetelen, waardoor in principe Caroline Gennez als eerste opvolger in beeld komt. Wellicht blijft zij in het Vlaams parlement en dan is het de beurt aan David Geerts.

De twee overblijvende Antwerpse zetels gaan naar Groen! en Lijst Dedecker, die hun intrede doen in het parlement. Bij Groen! (6,87 procent) gaat het om Meyrem Almaci, bij LDD (5,42 procent) om Jurgen Verstrepen. Het is nog niet zeker dat Verstrepen het Vlaams parlement zal verlaten, aangezien hij dan zijn plaats laat aan iemand van het Vlaams Belang.