Voorzitter stembureau 85 is klaar voor grote dag

Griet Stuer (36) leidt morgen alles in goede banen in stembureau 85, aan het Stuivenbergplein in Antwerpen. Ze is er voorzitter van het stembureau. Voor Stuer is alles nieuw, want het is de eerste keer dat de lerares geschiedenis in de huid kruipt van de voorzitter. We volgen op de verkiezingszondag haar doen en laten op de voet.

bsouffreau

BR>

Stuer werd enkele weken geleden opgeroepen. Ze kon bezwaar tekenen, maar ze had geen geldige reden om aan haar plicht te ontkomen. "Ik werd dus als voorzitter van het stembureau aangewezen", legt ze aan

Gazet van Antwerpen

uit.

"Vorige week ging ik naar een informatiesessie in het Justitiepaleis. Daarnaast heb ik ook twee boekjes gekregen. Eentje met de administratieve richtlijnen waarin alle procedures inzake stemopneming en dergelijke staan en een ander boekje over de technische kant van de zaak: hoe ik de stemcomputers moet opstarten, wat er met de elektronische urnes moet gebeuren, de mogelijke oplossingen bij technische problemen, etcetera".

In het stembureau aan het Stuivenbergplein wordt zondag elektronisch gestemd. Stuer vindt dat ze goed geïnformeerd werd over haar taken. "Alles is klaar en duidelijk uitgelegd. Ik denk niet dat er problemen zullen opduiken."

Nog geen contact met bijzitters

"Deze namiddag heb ik de boekjes een laatste keer grondig doorgenomen", zegt ze over haar voorbereiding. "De bijzitters heb ik nog niet gezien. Ik heb wel een lijst met de namen doorgekregen, maar ik ken er niemand van."

Door een wetswijziging is de voorzitter niet meer verantwoordelijk voor de samenstelling van het kieslokaal. Die lastige taak is nu weggelegd voor de voorzitter van het kantonhoofdbureau.

"Het enige wat ik wel zelf moest doen, was een secretaris aanduiden", voegt Stuer er nog aan toe.

Vroeg opstaan

Zondag is Stuer al om zeven uur 's morgens in de weer. Een uur voor het openen van het stembureau trekt ze immers al naar het Stuivenbergplein. Ze moet er de voorbereidingen treffen voor een vlekkeloze verkiezingszondag.

De webredactie van Gazet van Antwerpen belt morgen een aantal keer met de kersverse voorzitter. Ze geeft ons mee hoe ze deze speciale dag beleeft, wat haar taken zoal zijn en hoe de sfeer in het stembureau is.

Nu in het nieuws