VTM-kopstukkendebat: geen bits, maar wel scherp debat

Ook VTM organiseerde vrijdagavond het "ultieme verkiezingsdebat". Het debat, dat zaterdagavond op de buis komt, zorgde voor het eerst voor een confrontatie tussen de kopstukken van de vijf grootste Vlaamse partijen.

Belga

Het werd geen bits, maar wel een scherp debat. Voor het eerst mochten ook Vlaams Belang-voorman Filip Dewinter en Groen!-voorzitster Vera Dua met de drie kandidaat-premiers in debat gaan, al had deze laatste letterlijk een verhoogje nodig om wat op het niveau van de anderen te komen.

Meerderheid en oppositie stonden letterlijk tegenover elkaar en dat leverde ook een discussie op die grotendeels meerderheid tegen oppositie en vice versa verliep.

Ook nu weer passeerden thema's zoals werk, belastingen, justitie en klimaat de revue. Behalve de verklaringen van sp.a-voorzitter Johan Vande Lanotte over de pensioenfondsen leverde het debat geen nieuws op.

Er waren wel pittige discussies. Achteraf lieten veel politici van meerderheid én oppositie weten dat Guy Verhofstadt (Open Vld) daarbij vaak het laken naar zich toe trok. Over staatshervorming, vanaf 11 juni nochtans een belangrijk thema, werd ook nu weer nauwelijks of niet gepraat.

Komiek Raf Coppens zorgde zowel voor als na het debat in de Antwerpse Zuiderkroon voor een humoristische noot. Velen konden zijn laatste nummer over profiterende illegalen en vluchtelingen echter niet op prijs stellen. Een aantal Groen!-politici zoals Mieke Vogels en Vera Dua verlieten daarom vroegtijdig de zaal.

Nu in het nieuws