STANDPUNT: Dag van de klamme handjes

De strijd is gestreden. De campagne is vanavond voorbij. Morgen worden de prijzen uitgedeeld. Door ú.

bsouffreau

Er wordt vaak verteld dat uw stem er niet meer toe doet. Dat alles al lang bedisseld en beslist is. De jongste dagen hebben we dat herhaaldelijk gehoord. "Die doet het met die." Partijvoorzitters die niet kunnen wachten op het oordeel van de kiezer en die weken op voorhand geheime stembusakkoorden hebben afgesloten, of veto's zouden hebben uitgesproken tegen deze of gene figuur.

Het zal wel. Het zou ons inderdaad verwonderen mocht er niet vóór de verkiezingen al gesproken worden over de

day after

. En daar is niets mis mee. Het terrein aftasten, de gevoeligheden en de breekpunten ontdekken, dat kan de zaken nà de verkiezingen alleen maar bespoedigen.

Maar wij, gewone stervelingen, u en ik dus die geen kandidaat zijn, wij die niet tot de

kingmakers

behoren, wij hebben een grote troost: uiteindelijk vertrekt alles bij ons. Wij, simpele kiezers, schudden en delen de kaarten waarmee de partijbonzen vanaf zondagavond mogen spelen. En dan mogen er duizend stembusakkoorden en andere geheime afspraken gemaakt zijn, ze zullen het met ónze kaarten moeten doen.

Reken maar dat er morgen met klamme handjes naar de eerste uitslagen wordt gekeken. Die kunnen alle voorbereidingen in de war sturen. De partijbureaus van maandagmorgen mogen dan wel allesbepalend zijn voor wie de komende vier jaar de macht krijgt, zij kunnen niet buiten het resultaat dat wij morgen met z'n allen op tafel leggen.

Daarom is uw stem dus wél belangrijk. Aan wie u ze ook geeft. U heeft macht. Uw ene stem kan zelfs het verschil maken in de massa. Kijk naar de verkiezingsresultaten uit het verleden en u zal merken dat stembusslagen vaak uitdraaien op een nek-aan-nekrace tussen twee of meerdere partijen.

Voor wie u stemt, dat bepaalt u natuurlijk helemaal zelf. Wat de doorslag geeft, wat bepalend is voor uw keuze, dat is uw zaak. Wil u de uittredende meerderheid beoordelen op haar prestaties van de jongste vier jaar? Uw goed recht. Gaat u liever voor de toekomst, voor de projecten en de beloftes? Geen probleem. Kiest u voor partijen of veeleer voor personen, zelfs voor een leuk snoetje of een pikante glimlach? Het kan en het mag allemaal.

Wat u zeker niet kan beweren, is dat u de voorbije weken onvoldoende informatie heeft gekregen om een bewuste keuze te maken. We hebben een sterk gemediatiseerde verkiezingscampagne meegemaakt. Wie wou weten wie voor wat stond, is zeker aan z'n trekken gekomen.

Niet gaan stemmen is geen optie, dat weet u. In België geldt een opkomstplicht. Sommigen onder ons hebben het daar moeilijk mee. Eerlijk gezegd, begrijp ik dat niet zo goed. Een heel jaar kankeren op die van Brussel, maar als u dan de kans krijgt om uw mening te geven, dan zou u passen. Van anti-politiek wordt de samenleving niet beter.

Toegegeven, de verkiezingen hebben de jongste jaren elkaar in sneltempo opgevolgd. Er is een soort van kiesmoeheid ontstaan. Maar dan nog. Is het te veel gevraagd om één keer per jaar actief mee te werken aan de democratie? Neen toch. Vrij kunnen kiezen, zélf een parlement samenstellen dat nieuwe wetten maakt, en op basis waarvan een nieuwe regering wordt gevormd, is een onbetaalbaar voorrecht waar we best een uurtje mogen aan opofferen.

Succes morgen!

Paul GEUDENS
Nu in het nieuws