STANDPUNT: Antwerpen drukt stempel op verkiezingen

De campagne heeft lang genoeg geduurd, velt u nu maar het verdict. Zoals altijd zal de provincie Antwerpen een belangrijke impact hebben op de federale verkiezingen. Niet alleen omdat Antwerpen met 24 te verdelen Kamerzetels veruit de grootste kieskring is, maar ook omdat Antwerpen traditioneel de voorloper is qua politieke vernieuwing.

bsouffreau

In de grote tv-debatten waren de hoofdrollen weggelegd voor de nationale partijboegbeelden, die stuk voor stuk afkomstig zijn uit Oost- en West-Vlaanderen. In feite is het volstrekt onlogisch dat Antwerpen in dat gezelschap zo zwak vertegenwoordigd is, zoals het ook wraakroepend is dat Antwerpen de voorbije vier jaar in de federale regering slechts vertegenwoordigd werd door staatssecretaris Els Van Weert (spirit). Dat mag en móét in de volgende regering echt wel heel wat meer zijn. De sterke Antwerpse vertegenwoordiging in de Vlaamse regering - met de ministers Dirk Van Mechelen, Kris Peeters, Inge Vervotte en Kathleen Van Brempt - heeft gelukkig voor een beetje evenwicht gezorgd.

De voorbije weken hebben de Antwerpse lijsttrekkers geprobeerd om bij de kiezers hun eigen accenten te leggen, los van de driestrijd tussen de kandidaat-premiers. Bart Somers heeft zijn rol als Chinese vrijwilliger plichtsgetrouw vervuld, maar het is zeer de vraag of hij bij de Antwerpse kiezer het gevoel van Verhofstadt-moeheid heeft kunnen wegnemen. In de stad Antwerpen kijken we bij Open Vld met argusogen naar het resultaat van debutant Willem-Frederik Schiltz op zijn derde strijdplaats. We vragen ons ook af of het Ludo Van Campenhout lukt om als lijstduwer zijn zetel te behouden.

Inge Vervotte lijkt als boegbeeld van het kartel CD&V/N-VA op beide oren te kunnen slapen. Bij de Vlaamse verkiezingen van 2004 behaalde de Mechelse al 134.000 voorkeurstemmen, en nu kan ze in de stad Antwerpen ook nog rekenen op de stemmen van kartelpartner Bart De Wever. Voor sp.a-spirit zijn de risico's groter. Stemmenkanon Patrick Janssens duwt de lijst, maar lijsttrekker Christine Van Broeckhoven legde tijdens de campagne geen vlekkeloos parcours af. Bovendien is Antwerpen diep verdeeld over de hoofddoek en dat kan heel wat allochtone en andere stemmen kosten.

Van de stemmen die sp.a mogelijk verliest, recupereert ze er wellicht een deel via kartelpartner Fauzaya Talhaoui (spirit). Een ander deel zou wel eens bij Groen! kunnen belanden. Die partij is op spectaculaire wijze uit haar as verrezen, nadat ze in 2003 door de kiezer uit het federale parlement was geknikkerd. Interne vernieuwing en de steun van campagneleider Al Gore lijken de groenen geen windeieren te leggen. Daar komt nog bij dat in Antwerpen met de 31-jarige lijsttrekker Meyrem Almaci een groot politiek talent is opgestaan.

En hoe zit het aan de rechterzijde? Nu Open Vld een stuk is opgeschoven naar links, moeten de stemmen daar worden verdeeld tussen CD&V/N-VA, Vlaams Belang en Lijst Dedecker. LDD-kopman Jürgen Verstrepen worstelt met de kiesdrempel, en het VB is er niet echt in geslaagd zijn stempel te drukken op deze campagne. Maar dit alles schrijven we met het nodige voorbehoud. Want zoals u weet: elke verkiezing heeft haar verrassingen.

Lex MOOLENAAR
Nu in het nieuws