CHRISTINE VAN BROECKHOVEN: 'Kritiek geeft me extra adrenaline'

Ze kreeg tijdens haar debuutcampagne heel wat kritiek over zich heen. Maar Christine Van Broeckhoven staat nog overeind: "Ik ben echt blij dat ik in de politiek ben gestapt. Het doet goed om nog eens tot het uiterste te gaan."

bsouffreau

"Volg vooral geen mediatraining, want dan word je zoals Yves Leterme", had presentator Luk Alloo haar op het hart gedrukt tijdens de sp.a-roadshow in Mechelen. Met de slogan 'Een slimme visie op een warme samenleving' rolde professor Christine Van Broeckhoven haar eerste verkiezingscampagne in, nadat ze door Johan Vande Lanotte en Patrick Janssens als 'wit konijn' uit de hoge hoed was getoverd om het Antwerpse lijsttrekkersprobleem van sp.a-spirit op te lossen.

De roadshows verliepen goed, maar na haar eerste debat in

TerZake 07

was de kritiek ongewoon scherp. Partijgenote Maya Detiège vond dat Christine Van Broeckhoven te snel in het bad was gegooid. Politicoloog Carl Devos noemde haar ongeschikt als lijsttrekker. En ook de commentatoren van de kranten waren niet mals.

Maar Van Broeckhoven is een taaie tante. In haar wetenschappelijke carrière in de moleculaire genetica moest de professor ook veel tegenstand overwinnen voor ze aan de internationale top belandde. En ze is bereid om haar fouten toe te geven.

"Ik wás ook niet goed in dat tv-debat", zegt ze. "Achteraf moest ik terugdenken aan 1999, het jaar waarin wij met ons onderzoeksprogramma voor het eerst een internationale evaluatie kregen. Toen was de kritiek ook scherp. We zijn er met ons hele team een week depressief van geweest, en daarna zijn we met die kritiek gaan werken. Dat heb ik nu ook gedaan, via debattraining en enkele gesprekken. Inmiddels ben ik al meer gewend aan de omgangsvormen in de politiek, die sterk verschillen van de wetenschappelijke cultuur. Ik zal mijn hele leven blijven leren."

Was u in het begin niet goed genoeg voorbereid?

Jawel, maar je kunt na zo'n korte inlooptijd niet álles weten. En als ik iets niet weet, dan kom ik daar ook eerlijk voor uit, wat blijkbaar niet gebruikelijk is in de politiek. In de wetenschap is dat de regel. Hoe dan ook, ik ben gestart als een wit konijn, maar inmiddels ben ik roze en ik evolueer naar rood.

(lacht)

Hebt u tijdens uw campagne een weerslag ondervonden van die kritiek?

Nee, helemaal niet. Tijdens onze roadshows in Antwerpen en Mechelen waren de reacties heel positief. Vorige week heb ik in Boom nog een fantastische discussie met het publiek gehad. Ook het nummertje

speeddaten

met Kathleen Van Brempt op de Meir was heel geslaagd. De mensen bekijken mij aanvankelijk kritisch, maar na ons contact is die terughoudendheid helemaal weg.

Zijn er momenten geweest waarop u hebt getwijfeld aan uw keuze?

Twijfelen doe ik al mijn hele leven. Dit kost veel tijd en energie, ik slaap momenteel drie uur per nacht en ben al kilo's afgevallen. Soms vraag ik me af of mijn oude hersenen dit nog wel aankunnen.

(lacht)

Maar in alle eerlijkheid: ik ben echt blij dat ik dit heb gedaan. Het geeft een enorme kick om nog eens tot het uiterste te gaan. Zelfs de kritiek zorgt voor extra adrenaline.

Wat verwacht u na deze campagne van het resultaat?

Geen idee, maar ik begin de spanning nu toch wel te voelen. Voor een nieuweling als ik is een hoge score niet evident. Patrick Janssens zal als lijstduwer wellicht meer stemmen halen dan ik, maar dat stoort me niet. Dat bewijst alleen maar dat onze strategie heeft gewerkt. Mijn resultaat zal in elk geval beter zijn dan vorige keer. Wellicht word ik zelfs de grootste stijger, want ik kom van nul en een paar stemmen zal ik toch wel halen.

(lacht)

Ik hoop ook iets te mogen beleven van het enthousiasme in Antwerpen na de verkiezingen van 8 oktober.

In Antwerpen is de campagne doorkruist door het hoofddoekendebat. Wat vindt u daarvan?

Als mens ben ik niet blij met die polarisatie, omdat die zoveel mensen raakt. De sp.a heeft niets tegen de hoofddoek, het gaat om de neutraliteit aan het loket en ik kan Patrick Janssens daarin goed volgen. Veel mensen willen maar niet begrijpen dat het kledingreglement juist een uiting is van respect voor de diversiteit in de stad. Bovendien is het bijna unaniem goedgekeurd door de gemeenteraad en gaat de discussie over zestien probleemgevallen op een totaal van zesduizend ambtenaren. Ik vind het jammer dat die kwestie nu is gebruikt in de campagne, terwijl ze niets te maken heeft met deze federale verkiezingen. Het hoofddoekendebat kan ons stemmen kosten.

Legt u nog eens uit welke meerwaarde u kunt leveren in de politiek.

Ik ben gevraagd vanwege mijn expertise op het vlak van vergrijzing en dementie. Ik word gedreven door passie en sociaal engagement, ik kan mijn wetenschappelijke expertise vertalen in lekentaal, en ik wil aan de groeiende groep ouderen duidelijk maken dat er een oplossing is voor hun problemen. Daarnaast wil ik ijveren voor meer vrouw- en gezinsvriendelijke strategieën op de arbeidsmarkt, zoals ik die ook toepas in mijn onderzoeksteam. Verder wil ik me inspannen voor de activering van jonge werklozen. Ik weet wat het is, want zelf ben ik na mijn studie langdurig werkloos geweest. Onder de vlag van de sp.a wil ik mijn bijdrage leveren om de mens weer centraal te plaatsen in de samenleving.

Hoe ver reiken uw ambities in de politiek? Bent u kandidaat om minister te worden?

Ik denk dat mijn politieke loopbaan daar nog veel te kort voor is, ik heb nog geen tijd gehad om te groeien. Ik ben in elk geval geen vragende partij en als ik Johan Vande Lanotte was, zou ik iemand met meer ervaring nemen. Bij de Vlaamse verkiezingen van 2009 liggen de kaarten weer anders. Als ik dan gevraagd word als minister van Wetenschapsbeleid, dan zeg ik misschien niet nee.

Kurt TUERLINCKX, Lex MOOLENAAR
Prioriteiten voor provincie Antwerpen
 • Vergrijzing: "Een verbetering van de gezondheidszorg, vooral bij ouderen."
 • Opleiding, werk: "Elke jongere heeft recht op een intensieve begeleiding in de zoektocht naar werk."
 • Mobiliteit.
 • Milieu: "Zeker in een grootstad met veel industrie.”
Hoe staat Christine Van Broeckhoven ervoor?
Plus
 • Specialiste in vergrijzing, een van de topthema's.
 • Ongebonden.
 • Kan rekenen op Patrick Janssens.
 • Staat haar mannetje.
Min
 • Gebrek aan bekendheid.
 • Zwak tv-optreden.
 • Heeft de politiek onderschat.
Nu in het nieuws