Strijd om de bolletjes op zes fronten

Morgen is het zover. Dan vinden de verkiezingen voor een nieuw federaal parlement plaats. De Senaat wordt verkozen via één lijst die overal in Vlaanderen dezelfde is. Voor de Kamer van Volksvertegenwoordigers stemmen we echter op provinciale kieslijsten. Hoe is de situatie in de verschillende kieskringen? Wat is de inzet? Wie zijn de voornaamste spelers?

Kurt Tuerlinckx

en

Jan Jagers

maken een overzicht.

bsouffreau
Kieskring Antwerpen: CD&V/N-VA en Groen hopen op zetelwinst

Huidige zetelwinst en stemmenpercentages:

Vlaams Belang: 7 (24,09%)

sp.a-spirit: 6 (21,80%)

Open Vld: 6 (21,77%)

CD&V: 5 (19,67%)

Groen! (4,5%)

N-VA (4,38%)

Vivant (1,44%)

Met 24 te verdelen zetels blijft Antwerpen de belangrijkste kieskring van het land. De belangen zijn hier erg groot. Het hoeft niet te verwonderen dat de meeste partijen lang hebben moeten zoeken naar een lijsttrekker. Uiteindelijk blijven de nieuwe gezichten bovenaan de lijst beperkt. Bart Somers (Open Vld), Inge Vervotte (CD&V/N-VA) en Gerolf Annemans (VB) staan er na vier jaar opnieuw. Bij sp.a-spirit vervangt Christine Van Broeckhoven Patrick Janssens, die nu duwt, en bij Groen! vervangt Meyrem Almaci Fauzaya Talhaoui op kop.

De politieke verhoudingen in Antwerpen zullen na 10 juni zeker wijzigen. Onder meer omdat CD&V en N-VA (dat in 2003 net niet over de kiesdrempel geraakte) als kartel naar de kiezer stappen. En omdat Groen! dit keer wel eens over die drempel van 5% zou kunnen springen.

Het stemformulier/computerscherm ziet er ook anders uit. Zo was het Liberaal Appel van wijlen Ward Beysen er in 2003 nog bij. De Lijst Dedecker neemt nu die plaats in. Van Resist met Abou Jahjah is geen sprake meer. De PVDA ging vier jaar geleden in zee met de Arabisch Europese Liga (AEL), maar gaat nu op eigen kracht verder, onder leiding van Kiwi-dokter Dirk Van Duppen.

CD&V/N-VA.

Het kartel heeft met Inge Vervotte een van de meest populaire Antwerpse politici in huis. De 'verloren' stemmen van N-VA in 2003 moeten nu een extra zetel opleveren. Voorzitter Bart De Wever kan met een Kamerzetel zijn ontgoocheling van toen uitwissen. De meerwaarde van het kartel kan goed zijn voor een zevende zetel. Vlaams minister Kris Peeters biedt zich voor het eerst in Vlaamse of federale verkiezingen aan de kiezer aan.

Open Vld.

Na de vaudeville rond Dirk Sterckx trekt uiteindelijk Mechels burgemeester en partijvoorzitter Bart Somers de lijst. De liberalen gaan uit van mogelijk twee zetels verlies. Fractieleider Fons Borginon heeft al afgehaakt. Kan lijstduwer Ludo Van Campenhout bevestigen? Of verrast Willem-Frederik, de zoon van Hugo Schiltz?

sp.a-spirit.

Lijstduwer Patrick Janssens moet de meubelen redden voor lijsttrekster Christine Van Broeckhoven. De wetenschapster kon in de campagne niet overtuigen. En wie redt de eer voor spirit? Fauzaya Talhaoui of uittredend staatssecretaris Els Van Weert? Het kartel verliest volgens de polls een zetel.

Vlaams Belang.

Gerolf Annemans en Alexandra Colen blijven het vertrouwde duo. Met Bruno Valkeniers (een certitude voor een zetel) en Rita De Bont steken twee topfiguren uit de Vlaamse beweging over. Dewinter, die in 2003 als lijstduwer over Annemans sprong dankzij zijn voorkeurstemmen, kiest nu voor de Senaat.

Groen!

De zetel van Meyrem Almaci is volgens de polls binnen. Een tweede zetel is mogelijk. Dat wordt een duel tussen Ethel Brits en Dirk Geldof, waarbij de stemmen van Mieke Vogels scheidsrechter kunnen spelen.

LDD.

Jean-Marie Dedecker kon in Antwerpen met Jurgen Verstrepen en Mimount Bousakla zijn sterkste transfers doen. Het is de vraag of ze onder de 1.274.721 kiezers er iets meer dan 50.000 kunnen overtuigen om zo over de kiesdrempel te geraken.

Andere.

In Antwerpen komen traditiegetrouw enkele kleinere lijsten op. Naast PVDA+ vinden we ook het Comité voor Andere Politiek (CAP) van Jef Sleeckx terug en het rechtse NP/FN (Nieuwe Partij - Fervent Nationaal).

Populairste politici 2003

1. Inge Vervotte: 93.030

2. Patrick Janssens: 89.011

3. Filip Dewinter: 77.891

4. Gerolf Annemans: 76.829

5. Bart Somers: 57.812

Kieskring Oost-Vlaanderen: Pieter De Crem wil blauw bastion breken

Zetels & percentages

CD&V/N-VA: 4 (19,1 + 4,27 = 23,4%)

Open VLD: 7 (31,7%)

sp.a/Spirit: 5 (22,1%)

VB: 4 (16,8%)

Groen!: 0 (4,5%)

De belangrijkste spelers

CD&V/N-VA.

Samen met voormalig Volvo-topman Peter Leyman gooit Kamerfractieleider en kopman Pieter De Crem zich in het gewoel. Tussen de twee heren bevindt zich Sarah Smeyers, een product van jong N-VA.

Open VLD.

Karel De Gucht en nog een rits ronkende namen verdedigen de uitzonderlijk goede uitslag van 2003. Herman De Croo probeert het vanop de twintigste plek. Mathias De Clercq staat eerste opvolger, lijstduwer is Fientje Moerman.

sp.a-spirit.

Freya Van den Bossche, Dirk Van der Maelen en Bruno Tuybens voeren de lijst aan. Voormalig campagnedirecteur bij Greenpeace Wendel Trio hoopt als opvolger in het parlement te raken. Boven lijstduwer Fatma Pehlivan wordt de bekende schepen uit Sint-Niklaas, Wouter Van Bellingen, uitgespeeld.

Vlaams Belang.

Na een tereurstellend resultaat bij de gemeenteraadsverkiezingen ruimt boegbeeld Francis Van Den Eynde plaats voor Guy D'Haeseleer. Vlaams Belang gaat met Bruno Stevenheydens voor nieuw bloed in de Kamer.

*Groen!

Voorzitster Vera Dua trekt de Senaatslijst, Stefaan Van Hecke neemt de lijsttrekkersrol op zich voor de Kamer. Voor Els Keytsman wordt het boksen, want Meyrem Kaçar heeft in Gent een forse Turkse achterban.

Inzet

De heerser van Aalter, Pieter De Crem, heeft zich tot doel gesteld om het blauwe bastion te breken. Hij heeft de wind in de zeilen, maar in hoeveel zetels zich dat vertaalt, is nog maar de vraag.

Kieskring West-Vlaanderen: Dedecker met Ulla Werbrouck op zoek naar kiesdrempel

Huidige zetelverdeling en stemmenpercentages:

CD&V/N-VA: 6 (26,8 + 7 = 33,8%)

Open VLD: 4 (22,6%)

sp.a/Spirit: 4 (24,9%)

VB: 2 (14,1%)

Groen!: 0 (3,2%)

De belangrijkste spelers

CD&V/N-VA.

Begrotingsspecialist Hendrik Bogaert gaat louter voor het status-quo. Dat komt omdat lijstduwer Geert Bourgeois in 2003 als enige N-VA'er op eigen kracht in de Kamer raakte. De N-VA-stemmen gingen daardoor in West-Vlaanderen niet 'verloren' zoals in de andere provincies.

Open VLD.

Vincent Van Quickenborne dweilt als lijsttrekker de provincie af met het voorstel om de werkloosheidsvergoedingen te beperken in de tijd. Achter hem staan de uittredende Kamerleden Sabien Lahaye-Battheu en Bart Tommelein.

sp.a/Spirit.

Minister Renaat Landuyt hoopt zonder kompaan Johan Vande Lanotte de vier Kamerzetels te behouden. Dalila Douifi staat tweede, Philippe De Coene op drie.

Vlaams Belang.

Lijsttrekker is Koen Bultinck, gespecialiseerd in sociale zaken en Kamerlid sinds 1999. Frieda Van Themsche is geen kandidaat meer. In West-Vlaanderen werkt VB nog altijd aan een inhaalbeweging.

Groen!

Een 29-jarig relatief onbekend gemeenteraadslid uit Oostende trekt de lijst: Wouter De Vriendt. Europarlementslid Bart Staes duwt de lijst.

Lijst-Dedecker.

Met zijn judokapoulain Ulla Werbrouck op twee, hoopt Jean-Marie Dedecker als lijsttrekker de kiesdrempel te halen.

Inzet

De échte kopmannen Vande Lanotte (sp.a), Leterme (CD&V) en Vanhecke (VB) trekken de Senaatslijst, Verwilghen (Open VLD) is er lijstduwer. Door de braindrain en duizenden openstaande vacatures kleurt het thema werk de lokale campagne, sterker dan op nationaal vlak.

Kieskring Limburg

Huidige zetelverdeling en stemmenpercentages:

CD&V/N-VA: 3 (21,7 + 4,3 = 26%)

Open VLD: 3 (22,3%)

sp.a/Spirit: 4 (32,7%)

VB: 2 (15,7%)

Groen!: 0 (2,4%)

De belangrijkste spelers

CD&V/N-VA.

Bovenaan de lijst prijkt CD&V-voorzitter Jo Vandeurzen, gevolgd door Liesbeth Van der Auwera en Gerald Kindermans. Lijstduwers zijn voormalig VU-minister Johan Sauwens bij de effectieven en Europarlementslid Ivo Belet bij de opvolgers.

Open VLD.

Het boegbeeld in Limburg is al jaar en dag Patrick Dewael, de uittredende minister van Binnenlandse Zaken. Achter de luitenant van Verhofstadt volgen de Kamerleden Hilde Vautmans en Georges Lenssen. Loopster Marleen Renders valt op als negende in de rij. Jaak Gabriëls duwt bij de effectieven, Marino Keulen bij de opvolgers. Bruno Steegen zit op de eerste rij als Dewael niet zetelt.

sp.a/Spirit.

Het lijsttrekkersschap is aan uittredend minister van Werk Peter Vanvelthoven. ABVV-afgevaardigde bij Ford Genk Meryame Kitir staat op twee, Hilde Claes duwt. Burgemeester van Sint-Truiden Ludwig Vandenhove is eerste opvolger.

Vlaams Belang.

Bert Schoofs is opnieuw lijsttrekker. Op twee staat Vlaams Parlementslid Linda Vissers. Marleen Govaerts besliste om niet meer op te komen na een robbertje vechten met de partijtop.

Groen!.

Johan Daenen, docent informatica aan de Provinciale Hogeschool, wil zijn partij opnieuw de Kamer inloodsen. Ludo Sannen en Jacinta De Roeck hebben de Limburgse groenen intussen verlaten.

Inzet

Afwachten hoe sp.a/Spirit Steve Stevaerts vertrek uit de nationale arena verwerkt. Wie gaat er met zijn stemmen aan de haal?

Kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde: Herman Van Rompuy vierde keer aan kop

Huidige zetelverdeling en stemmenpercentages:

CD&V/N-VA: 2 (8,8 + 2,2 = 11%)

Open VLD: 3 (11,5%)

sp.a/Spirit: 2 (8,5%)

VB: 2 (10,3%)

Groen!: 0 (1,6%)

De belangrijkste spelers

CD&V/N-VA.

Oudgediende Herman Van Rompuy trekt al voor de vierde keer de lijst. Gewezen Vlaams Parlementslid Sonja Becq staat op twee, de Gooikse burgemeester Michel Doomst bekleedt de derde plaats. Kabinetschef van Geert Bourgois Ben Weyts is eerste opvolger voor N-VA, ex-nieuwsanker Mark Demesmaeker duwt.

Open VLD.

Als lijsttrekker moet uittredend Kamerlid Maggie De Block de puike prestatie van huidig lijstduwer Annemie Neyts in 2003 zien te evenaren. Op twee staat Luk Van Biesen.

sp.a/Spirit.

Ontslagnemend Kamerlid Hans Bonte trekt. Vlaams minister van Werk en Onderwijs Frank Vandenbroucke en Brussels minister Pascal Smet duwen de lijst. Eerste opvolger is Katia Segers, professor communicatiewetenschappen (VUB). Duwers daar zijn Louis Tobback en Mia De Vits. Spirit-stemmentrekker Bert Anciaux staat onderaan de Senaatslijst.

Vlaams Belang.

Scherpe roeper Filip De Man is lijsttrekker, Bart Laeremans neemt na Vlaams Parlementslid Greet Van Linter de derde plaats in. Voor alle zekerheid is hij ook eerste opvolger.

Groen!.

Ondervoorzitter Tinne Van der Straeten trekt, en zet daarbij in op de nachtvluchtenproblematiek.

Inzet

Mogelijk winnen de Vlamingen een van de twee zetels terug die ze in 2003 aan de Franstaligen moesten afstaan, want de overwegend Franstalige stemmen van Belgen in het buitenland worden niet meer bijgeteld in het kleine kanton Lennik. Voor de Vlaamse partijen, Vlaams Belang en CD&V/N-VA op kop, is het afschaffen van de kieskring prioriteit nummer een.

Kieskring Leuven: Daar is Rik Daems weer

Huidige zetelverdeling en stemmenpercentages:

CD&V/N-VA: 2 (24,3%)

Open VLD: 2 (28,7%)

sp.a/Spirit: 2 (24,6%)

VB: 1 (14,9%)

Groen!: 0 (5,2%)

De belangrijkste spelers

CD&V/N-VA.

Carl Devlies, eerste schepen in Leuven, trekt de lijst. Heeft zich de afgelopen legislatuur getoond als productief parlementslid en dingt heimelijk naar een ministerpost op Financiën of Begroting. Uittredend Kamerlid Dirk Claes hoopt dat Devlies dat waarmaakt, want dan komt hij als eerste opvolger in het parlement.

Open VLD.

Lijsttrekker is Rik Daems, voormalig minister en Kamerfractieleider. Hij nam de lokale fakkel opnieuw over van Patricia Ceysens, na haar magere resultaat bij de jongste gemeenteraadsverkiezingen. En hoopt de twee zetels voor Open VLD te behouden.

sp.a/Spirit.

Uittredend minister van Leefmilieu Bruno Tobback, zoon van, is het boegbeeld. Wordt hij opnieuw minister, dan volgt Spiritist Stijn Bex hem op in de Kamer.

Vlaams Belang.

Dingt opnieuw met lijsttrekker Hagen Goyvaerts naar de gunst van de kiezer. Hij loodste zijn partij naar forse winst bij de jongste gemeenteraadverkiezingen in Leuven.

Groen!.

Peter Lombaert, bekend als reporter van het Eén-programma Vlaanderen Vakantieland, wil als lijsttrekker een zetel voor Groen! veroveren. Op de zevende plaats bij de effectieven prijkt voormalig minister van Volksgezondheid Magda Aelvoet.

Inzet

Geen grote aardverschuivingen verwacht. Al zou Groen! er volgens de recentste peiling een zetel kunnen inpikken van Open VLD.

Nu in het nieuws