1 / 2

Geel, Meerhout, Laakdal en Balen kondigen rampenplan af

De gemeenten Geel, Meerhout, Laakdal en Balen hebben donderdag na een crisisoverleg de gemeentelijke fase van het rampenplan afgekondigd om zo de processierupsenplaag onder controle te krijgen.

Belga

Tegelijk richten de gemeenten een officiciële vraag aan de gouverneur om de provinciale fase af te kondigen. De afgelopen dagen werden alle mogelijke middelen ingezet, maar die bleken onvoldoende.

De voorbije dagen liepen in Geel en Laakdal een tachtigtal meldingen binnen over de processierups, in Meerhout ongeveer vijftig. De diensten die voor de bestrijding instaan, werken noodzakelijkerwijs met een prioriteitenlijst. Zo worden eerst de bomen langs wegen, pleinen en scholen aangepakt en pas dan die op privaat terrein.

Momenteel kunnen de gemeenten onmogelijk aanvragen voor bestrijding op privédomein behandelen. Bewoners die hun probleem melden bij het gemeentebestuur krijgen daarom de coördinaten van private bestrijdingsfirma's. Tot er meer duidelijkheid is over het afkondigen van de provinciale rampenfase, moeten ze zelf instaan voor de kosten.

Vrijdag bespreken vertegenwoordigers van de getroffen gemeenten, de hulpdiensten, de brandweer en de civiele bescherming de situatie.

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio