1 / 2

15 jaar cel voor Benny Janssens

Het Limburgse assisenhof heeft Benny Janssens (35) uit Mol donderdagnamiddag na twee uur beraadslagen veroordeeld tot 15 jaar opsluiting voor de moord op de 24-jarige Roel Clijsters uit Neerpelt. De openbare aanklager had een gevangenisstraf van 20 jaar gevorderd.

ssimons

Bij de bepaling van de strafmaat werd rekening gehouden met de ongelukkige jeugd van Janssens en zijn oprechte spijtbetuigingen. Wegens zijn opvoedingssituatie kreeg Janssens minder kansen om op te groeien tot een evenwichtige deelnemer aan onze maatschappij, zo luidde het in het arrest. Het assisenhof was ook van oordeel dat de spijtbetuigingen van Janssens op een "geloofwaardige manier verwoord werden".

Het hof en de jury namen anderzijds ook de koelbloedigheid waarmee de feiten werden uitgevoerd en waarbij Clijsters opzettelijk van zijn leven werd beroofd mee in overweging.

Janssens schoot Clijsters op 6 november 2004 dood met twee geweerschoten uit de longrifle van zijn broer. De feiten speelden zich af aan de woning van Janssens in Lommel. Janssens wachtte Clijsters in de wagen op met een geladen wapen. Na de feiten trachtte hij het lijk te laten verdwijnen, maar slaagde daar niet in.

Het slachtoffer had tot kort voor de feiten samen met zijn vriendin bij Janssens en zijn echtgenote ingewoond. Toen de relatie op de klippen liep, maakte Clijsters het nodige amok, uitte bedreigingen en stampte tot tweemaal toe de deur van de woning van Janssens in.

Voorzitter Camille Liesens zei aan Janssens dat hij een serieuze kans gekregen heeft, maar nog veel werk aan zichzelf heeft en moet leren zijn verantwoordelijkheid op te nemen en zich aan regels en afspraken te houden. De beschuldigde bedankte het hof en de jury uitdrukkelijk voor de kans die ze hem gegeven hebben.

Liesens richtte zich vervolgens tot de moeder van het slachtoffer om haar te bedanken voor de serene en moedige wijze waarop ze het proces bijwoonde. Hij drukte tot slot ook zijn hoop uit dat de overheid "ooit haar verantwoordelijkheid zal opnemen met betrekking tot de gebrekkige hulpverlening van zware drugsverslaafden, voor wie een gevangenisstraf geen oplossing meer biedt".

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio