506 spijbelende bijzitters A'pen riskeren vervolging

Van de 6.660 mensen die in het kieskanton Antwerpen zijn opgeroepen om te zetelen als bijzitter tijdens de federale verkiezingen, hebben er 506 helemaal niet gereageerd. Zij krijgen mogelijk een dagvaarding in de bus en riskeren een boete van 275 euro.

Belga

In het kieskanton Antwerpen werden voor ieder stembureau 24 bijzitters opgeroepen, bijna vijf keer meer dan nodig. Zowat 6.660 mensen tussen de 25 en de 28 jaar kregen een oproepingsbrief in de bus.

Officieel moesten zij binnen 48 uur na ontvangst reageren, maar het kieskringhoofdbureau gaf iedereen twee weken de tijd.

Na het verstrijken van die termijn hadden ruim 1.700 mensen nog altijd niet gereageerd. Zij kregen daarom eind mei een aangetekende herinnering en werden opgeroepen om zich te melden in het Antwerpse justitiepaleis.

Uit de definitieve cijfers blijkt dat van de 6.660 kandidaten er 4.399 aanvaard hebben om komende zondag te zetelen als bijzitter. 1.755 mensen kwamen met een excuus aandragen, maar of die allemaal ook geldig zijn, moet nog blijken.

506 kandidaten reageerden helemaal niet op hun oproeping en zij riskeren daar dan ook voor vervolgd te worden, net zoals diegenen die geen geldig excuus hebben.

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio