Herentals lanceert administratieve boetes

De stad Herentals en de vier andere gemeentes van de politiezone Neteland hopen tegen het einde van dit jaar te starten met het systeem van de gemeentelijke administratieve sancties (GAS). Daarmee leggen de gemeentes zelf boetes op aan mensen die overlast veroorzaken.

Hans Otten

BR>

De politiezone Neteland heeft een principieel akkoord gesloten met de zone Geel om de bestaande Geelse GAS-ambtenaar te delen. Via zo'n GAS-ambtenaar kunnen gemeentes zelf administratieve boetes tot 250 euro opleggen voor kleine delicten die eerder uit het strafwetboek werden geschrapt. Het gaat dan vooral om overlastzaken als lawaaihinder, vandalisme, wildplassen of graffiti.

"Die ambtenaar handelt de dossiers af en legt de boetes op", zegt burgemeester Jan Peeters (sp.a) van Herentals. "De kost van zo'n ambtenaar is voor kleine steden behoorlijk zwaar. Daarom is afgesproken met de stad Geel om haar GAS-ambtenaar met ons te delen."

Om met de gemeentelijke administratieve sancties te kunnen starten, is wel een uniform politiereglement voor de gemeentes binnen de zone nodig. Neteland werkt dat nu uit en stemt het af op het bestaande reglement van de zone Geel. Daarnaast moeten ook mensen opgeleid worden die de GAS-vaststellingen gaan doen. Dat zou nog dit jaar afgerond moeten zijn.

HO

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio