Mama van moordslachtoffer wist dat relatie desastreus zou eindigen

Woensdag was 'moederdag' in de Tongerse assisenzaal. De mama van slachtoffer Roel Clijsters kwam met tranen in de ogen vertellen hoe ze haar zoon stapje voor stapje verloor aan de drugs, en hoe ze van de instanties bitter weinig hulp kreeg om de jonge twintiger alsnog van de ondergang te redden. Ook tranen bij de moeder van beschuldigde Benny Janssens uit Mol die drie jaar na de dodelijke schietpartij nog altijd niet kon geloven wat haar zoon gedaan had: "Benny is een hele lieve. Die doet zoiets niet."

Jan-Roel Driessen

BR>

Als er gisteren iemand een pak voor de broek kreeg in de Tongerse assisenzaal, dan was het misschien niet zozeer schutter Benny Janssens uit Mol, maar zeker wel Vadertje Staat. De moeder van Roel Clijsters verklaarde geëmotioneerd dat haar zoon er alleen voor stond in zijn drugsverslaving, en als moeder was ze machteloos. "Toen het met Roel de verkeerde kant opging, heb ik weinig hulp gekregen. Ik kon nergens naartoe", vertelde een ontgoochelde mama Clijsters.

"Een fatale liefde", zo omschreef moeder Clijsters vervolgens de relatie tussen haar zoon Roel en zijn vriendin Petra M., waarbij liefde en drugs hand in hand gingen. "Ik wist op voorhand: één van de twee gaat dood", zuchtte de mama van Roel. "Ze zijn bij ons thuis afgekickt. Ik heb hen vitamines gegeven. Toen waren ze weer beter. Maar dan zijn ze vertrokken, en had ik er geen controle meer over."

Beschuldigde Benny Janssens bood vervolgens nogmaals zijn excuses aan: "Ik heb heel erg spijt over wat er gebeurd is. Het had nooit mogen gebeuren." Waarop mama Clijsters, aangedaan: "Ik weet dat het u spijt." Een opvallende, maar niet onverwachte reactie, want enkele weken geleden sloten ouders en beklaagde een speciale bemiddelingsovereenkomst af.

"Benny is zo niet"

"Mijn kinderen hebben een hele zware jeugd gehad", mocht de (Balense) moeder van beschuldigde Benny Janssens daarna onrechtstreeks verwijzen naar haar echtgenoot die niks deed dan drinken, die zijn vrouw klappen verkocht, die de kinderen sloeg. Uiteindelijk volgde een scheiding en omdat moeder Janssens van de ene in de andere depressie sukkelde, kwamen de kinderen bij de grootouders terecht. "Daar kregen ze veel liefde. Ze mochten er veel, misschien wel te veel. Maar dat was niet slecht bedoeld. Benny was trouwens een hele lieve. Die is zo niet", bracht mama Janssens er nog snikkend uit.

Een verklaring die gisteren wel vaker klonk: "Benny? Vriendelijke jongen. Je kon altijd iets aan hem vragen, en dan stond hij klaar."

Maar Benny Janssens heeft ook zijn minder prettige kanten, zo bleek. Een Molse politieman kwam onder meer uitleggen hoe Janssens een tijdlang actief was bij een gewelddadige bende die bezig was met drugs en stelen. "Er werd regelmatig bij mekaar gestolen en geknokt. In diezelfde bende is Benny Thys door Nico Draulans vermoord omwille van een liefjeskwestie."

Jan-Roel DRIESSEN

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio