Radioactieve steen blijft spoorloos

De radioactieve steen uit de mineralencollectie van Jan Claessens uit Balen is niet gevonden. De IOK-afvalbeheer, die het containerpark van Mol beheert, dacht dat de collectie daar was afgezet, maar dat blijkt niet het geval.

Guy Van Nieuwenhuyse

BR>

Jan Claessens liet zijn uitgebreide en waardevolle mineralencollectie bij zijn zus in Mol achter toen hij in 2003 verhuisde, maar hij raakte in onmin met die zus en kreeg zijn verzameling niet terug. Voor de vrederechter vertelde ze dat ze alles had weggegooid. Paul Macken, directeur van IOK-afvalbeheer, dacht dinsdag dat de collectie op het containerpark in Mol was afgeleverd. "Ik heb woensdagochtend meteen gebeld", zegt Jan Claessens. "Maar het bleek een vergissing. Het zou gaan om een levering met labomateriaal waartussen giftige stoffen zaten."

Jan Claessens heeft geen idee waar zijn mineralencollectie zich op dit ogenblik bevindt. Dat verontrust hem, omdat in de verzameling een klein steentje zit dat oplicht in het duister en metalen aantast. Hij vermoedt dan ook dat de steen een grote hoeveelheid uranium bevat en radioactief besmet is. "Ik moet er niet aan denken dat dat steentje op iemands nachtkastje belandt", zegt hij. De hele mineralencollectie zat in acht tot tien plastic boxen. "Ook als iemand die verzameling zou kopen, is er een risico. Alleen ervaren mineralogen weten hoe ze hiermee om moeten gaan", besluit Jan Claessens.

GVN

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio