Test je energieverbruik gratis met lampen en douchekoppen

Kapellenaars kunnen bij het gemeentebestuur gratis een lampenkoffer lenen. Met de inhoud, onder meer spaarlampen en een spaardouchekop, kunnen ze thuis hun energieverbruik testen en eventueel bijsturen. De lampenkoffer wordt ter beschikking gesteld door de intercommunales Eandis, IMEA en IVEG.

Christophe Matthijss

BR>

Intercommuncales stellen in Vlaanderen al langer zogenaamde lampenkoffers ter beschikking. "Die gebruiken we bij tentoonstellingen, maar we lenen ze onder meer ook uit aan bedrijven of gemeentebesturen", zegt Luc Van Campfort, energieadviseur bij Eandis/IMEA. "In zo'n koffer zitten gloeilampen, spaarlampen, een energiemeter, een spaardouchekop en een waterteller. Zo kan je bewust ervaren wat er op de markt is en vooral hoe je je energieverbruik kan aanpassen."

Kapellen gaat nu nog een stapje verder. Door het uitlenen van de lampenkoffer aan geïnteresseerde inwoners, is de gemeente zelfs voortrekker. "Je kan bv. zelf ondervinden dat een spaarlamp van 15 Watt evenveel licht geeft als een gloeilamp van 60 Watt", verduidelijkt duurzaamheidsambtenaar Sarah Konings. "Met de watermeter stel je dan weer het verschil in watergebruik vast tussen een spaardouchekop en een gewone douchekop. Bedoeling is mensen te overtuigen spaarzamer om te gaan met energie en water."

Kapellenaars kunnen de lampenkoffer aanvragen bij de gemeentelijke milieudienst. Mits een waarborg van 25 euro kunnen ze een of twee weken gratis

experimenteren. CM www.kapellen.be of 03.660.66.39. In de lampenkoffer zitten gloei- én spaarlampen, een spaardouchekop en water- en energiemeters. Om thuis te proberen. GvA-foto Arlette STUBBEMeer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio