KI Antwerpen verwijst Hans Van Temsche naar assisenhof

De kamer van inbeschuldigingstelling in Antwerpen heeft de 19-jarge Hans Van Temsche donderdag naar het hof van assisen verwezen.

Belga

Hij zal er zich moeten verantwoorden voor de moorden op de peuter Luna Drowart en en haar Malinese oppas Oulematou Niangadou en de poging moord op de Turkse Songul Koç. Hij had hen op 11 mei 2006 neergeschoten in Antwerpen.

Als verzwarende omstandigheid werd weerhouden dat de feiten door racisme waren ingegeven. Hans Van Themsche liep school aan het Vrij Agro en Biotechnisch Instituut in Roeselare. Hij zat er in het vijfde jaar dierenzorgtechnieken. Op 9 mei 2006 werd hij van het internaat gestuurd, omdat hij gerookt had op zijn kamer. Twee dagen later, op 11 mei, stapte hij op de trein naar Antwerpen. Daar kocht hij een jachtgeweer bij een wapenhandelaar aan de Lombardenvest en startte hij zijn dodelijke raid door de Antwerpse binnenstad.

Zijn eerste slachtoffer vond hij aan de Pottenbrug. Songul Koç zat op een bankje een boek te lezen, toen ze werd neergeschoten. De vrouw raakte zwaargewond, maar overleefde de aanslag. De twee volgende slachtoffers hadden minder geluk.

In de Zwartzusterstraat schoot Van Themsche Luna Drowart (2) en haar Malinese oppas Oulematou Niangadou (24) in de rug. Beiden stierven ter plaatse. In de Lange Doornikstraat werd hij zelf neergeschoten door een politieagent.

De moorden zouden racistisch ge´nspireerd zijn. De jongeman verklaarde na zijn arrestatie immers dat hij bewust op zoek was gegaan naar mensen van vreemde origine. De kleine Luna was op de verkeerde plaats op het verkeerde moment geweest. Het assisenproces van Hans Van Themsche zal wellicht op 5 oktober van start gaan. Er zijn ondertussen 11 burgerlijke partijstellingen: de familieleden van de slachtoffers, het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding en de Liga voor Mensenrechten.

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio