Een student op de twintig stemt niet zelf

Eén student op de twintig gaat zondag niet zelf stemmen. Bij de Katholieke Universiteit van Leuven ligt dat aantal zelfs nog hoger: daar hebben bijna 2 op de 10 studenten een attest gevraagd om iemand anders een volmacht te geven.

Belga

Dat meldt VRT-radio donderdag. Universiteiten en hogescholen hebben in de mate van het mogelijke geprobeerd om in het examenrooster rekening te houden met de verkiezingen, maar soms was een examen op maandag niet te vermijden."Er zijn er nogal wat gepland omdat je voor de studenten moet zorgen voor een goede planning en je met nogal wat examens zit", zegt Martinus Buekers, co÷rdinator studentenbeleid van de KULeuven.

Wie op maandag 11 juni een examen moet afleggen, kan een volmacht geven aan iemand anders om in zijn plaats te gaan stemmen. Hij of zij kan ook een attest krijgen om niet te moeten bijzitten.

Volgens Guido Calle, co÷rdinator studentenbeleid aan de Arteveldehogeschool van Gent, is het niet zo eigenaardig dat studenten worden opgeroepen als bijzitter, aangezien het profiel van de student sterk aan het wijzigen is. "De diversiteit onder de studentenpopulatie neemt toe. Onze jongste student is 17 en de oudste 57 jaar. Alsmaar meer mensen combineren werken en studeren".

Nu in het nieuws