GEROLF ANNEMANS: 'Acht oktober was een detail in de geschiedenis'

De campagnetrein van het Vlaams Belang dendert door de provincie Antwerpen. Locomotief Gerolf Annemans heeft vertrouwen in een goede afloop, want: "Wij zijn geen alchemisten met een monsterlijk plan, maar een uiting van de publieke opinie. En er is hoop."

bsouffreau

Mechelen, donderdag 31 mei. Gerolf Annemans loopt samen met Anke Van dermeersch en Frank Creyelman door de stad om de lokale middenstand te bewerken. De boodschap is helder: een onafhankelijk Vlaanderen kan de belastingen verlagen en de ondernemers meer financiële zuurstof bezorgen. Het VB wil ook meer veiligheid, minder administratie en minder concurrentie van buitenlandse winkelketens.

Het gezelschap walst over de IJzerenleen. Bij een lingeriewinkel zegt Annemans: "

Allez

Anke, doe jij deze maar." Dan organiseert hij een 'pintstop' op een caféterras. Een allochtoon in een passerende auto draait zijn raam omlaag en roept: "Hoerenzoon!" Maar de VB-lijsttrekker krijgt ook veel positieve reacties. Op de Grote Markt wordt hij omringd door een groep aanhangers uit Kortrijk. "Doe de groeten aan West-Vlaanderen", zegt hij bij het afscheid.

"Oedjie kloek!"

Even later staat Annemans een vrouwelijke reporter van de Finse tv-zender YLE te woord. Het interview wordt verstoord door een luidruchtige veegmachine. Meteen daarna beginnen de klokken van Sint-Rombouts te beieren. Een sabotage-actie van burgemeester Bart Somers? Tussen de bedrijven door probeert Annemans aan de Finse uit te leggen waarom het VB na veertien gewonnen verkiezingen nog steeds niet aan de macht is. Susanna Turunen begrijpt het niet.

In het partijsecretariaat aan de Grote Markt rondt Gerolf Annemans de KMO-campagne af. "U hebt het gezien", zegt hij. "De mensen beseffen met welke problemen Vlaanderen worstelt. Daarom heb ik alle vertrouwen in een goed verkiezingsresultaat. Ik ben voorzichtig optimistisch."

Gaan de interne perikelen in het VB u geen parten spelen?

Daarover word ik op straat niet aangesproken. Zelfs niet over het vertrek van Jurgen Verstrepen, die een politieke transseksueel was in een verkeerd lichaam. Kijk, wij staan voor ideeën, niet voor

babes

of

personalities

. Vorig jaar heeft Filip Dewinter in Antwerpen een andere aanpak uitgeprobeerd, maar we zijn teruggekeerd naar onze

basics

als enige partij met duidelijke Vlaamse standpunten. De andere partijen zijn gebonden door hun Waalse zusterpartij. Inhoudelijk springt er bij hen niets uit, want de relaties tussen de drie traditionele politieke families mogen niet verzuren. Na Rerum Novarum heeft Yves Leterme de stekker uit de staatshervorming getrokken, het woord 'splitsing' mag zelfs niet meer vallen. Ik heb geen flauw idee meer waarom ik op hem zou moeten stemmen. Leterme vraagt een blanco cheque.

Denkt u dat het kartel met N-VA zal exploderen?

Dat zal afhangen van de buigzaamheid van Bart De Wever, die wellicht weer groot zal zijn. Ik ga ervan uit dat N-VA mee in de regering belandt. Zoals Wilfried Martens ooit zei: je kan nooit Vlaamser zijn dan het VB. Onze topprioriteiten zijn zeer helder: Vlaanderen, migrantenbeleid en veiligheid. Ook ditmaal zullen we weer aan de kant moeten blijven, maar we blijven zware druk uitoefenen in het parlement. De kiezer wil een partij die zegt wat moet worden gezegd. Wij zijn geen alchemisten met een monsterlijk plan, maar een uiting van de publieke opinie.

U lijkt na 8 oktober weer een stuk rechtser geworden.

Wij hebben altijd dezelfde positie behouden op de links-rechtslijn. Vorig jaar is in Antwerpen misschien de indruk ontstaan dat we ons meer gematigd wilden opstellen, maar dat is niet het geval. Voor deze campagne zijn we in elk geval weer rechts of extreem-rechts, dat laat ik in het midden.

Uw moment van de waarheid komt pas bij de Vlaamse verkiezingen van 2009, is het niet?

Laten we eerst maar eens bekijken wat er na zondag terechtkomt van de staatshervorming, en hoe het migrantenbeleid en Antwerpen verder evolueren. Het land is aan zijn neergang begonnen en Antwerpen loopt vóór. Patrick Janssens weet nu na de hoofddoekenkwestie hoe het zit. We zullen in 2012 zien of hij hetzelfde lot ondergaat als Steve Stevaert. Er is hoop. Ooit komt er een moment waarop er geen traditionele coalitie meer mogelijk is en de socialisten in de oppositie gaan. Dan staan wij klaar. We hebben er het personeel voor en we kennen onze kiezers. Ik hoor Johan Vande Lanotte zeggen dat hij al tien jaar niet meer op een markt is geweest. Wij hebben dus tien jaar voorsprong. Uiteraard zullen we dan bereid zijn om compromissen te sluiten, maar die zullen nooit indruisen tegen onze beloften. Ik pleeg geen verraad zoals Hugo Schiltz en Guy Verhofstadt. Maar ik wil gerust aan tafel gaan zitten met verstandige mensen zoals Karel De Gucht. Dat wordt een historisch moment.

Uw sp.a-rivaal is niet Patrick Janssens, maar Christine Van Broeckhoven.

Alleen het underdog-effect kan haar nog redden. Maar mijn leedvermaak is minder groot dan dat van Maya Detiège.

Welk resultaat wil u zondag in de provincie behalen?

Wij willen de vooruitgang van vorig jaar bevestigen. Na 8 oktober is het Antwerpse resultaat misbruikt om onze groei in heel Vlaanderen te negeren. Ik hoop dat 10 juni bevestigt dat 8 oktober in Antwerpen een detail in de geschiedenis was.

Kurt TUERLINCKX, Lex MOOLENAAR
Prioriteiten voor provincie Antwerpen
  • "Vlaamse autonomie is ook voor Antwerpen van levensbelang. Nu is er geen geld om veertig bruggen over het Albertkanaal te verhogen. Zes weken transfers naar Wallonië inhouden, is voldoende om dit probleem op te lossen en onze economische motor van Vlaanderen vooruit te helpen."
  • Veiligheid.
  • "Contract met de islam om zich aan te passen, anders loopt het slecht af."
  • "Opwaardering van de diamantsector. De wereldpositie van Antwerpen is verkwanseld."
Hoe staat Gerolf Annemans ervoor?
Plus
  • Groeimarge in de provincie.
  • Loyaal kiespubliek.
  • Geoliede partij- en propagandamachine.
Min
  • Vertrek van Jurgen Verstrepen, intern geruzie.
  • Moet het zonder de steun van Dewinter doen.
  • Kan perceptie van 'verlies' op 8 oktober niet uitvegen.