Harde aanpak succesvol

Stad, politie en parket werken samen hard om het probleem van drugsdealende vzw's in te dijken. Daarmee werd trouwens gestart na de reportages in

Gazet van Antwerpen

in april 2006.

Johan Van Baelen

BR>

"Intussen hebben we een gemeentelijke uitbatingsvergunning ingevoerd. Tot einde 2006 hebben bestaande vzw's, nachtwinkels, belwinkels en videotheken de gelegenheid gekregen om een aanvraag in te dienen", zegt burgemeester Patrick Janssens. "Die 571 aanvragen, waaronder 137 vzw's, worden op dit moment gecontroleerd", vult Tom Meeuws, directeur Integrale Veiligheid, aan.

De controles zijn streng en behelzen de vzw-wet, de brandveiligheid, overtredingen op de bouwwet, openstaande schulden van de stad en controle op eventuele veroordelingen van de aanvrager. "Dat laatste wil ook zeggen dat als er in een pand wordt gebruikt of gedeald, de uitbater de schuld niet meer kan afschuiven op een illegaal. Het pand zal worden gesloten", aldus Janssens.

Nu al mogen 25 uitbaters beginnen zweten. Zij verzuimden om voor einde 2006 een aanvraag in te dienen. "Twintig ervan zijn vzw's en die dreigen te worden gesloten."

"Een tweede instrument dat we vorig jaar niet hadden, is artikel 9 bis van de drugswetgeving", aldus Janssens. "Dat laat toe een pand tijdelijk zes maanden te sluiten. Na een onderzoek volgt dan eventueel een definitieve sluiting."

Daarenboven zijn er controles van politie en parket. "Je kan niet zeggen dat we niets doen", zegt parketwoordvoerster Dominique Reyniers. "We treden repressief op. Als je de cijfers bekijkt, hebben we dit jaar in verhouding al meer vzw's gecontroleerd dan vorig jaar. Laat het duidelijk zijn. Hier heerst een nultolerantie. Elke vzw, elke drankgelegenheid waar we drugs vinden, wordt gesloten. De uitbater wordt het recht ontzegd om verder te werken."

"En dat is maatwerk voor elke afdeling apart", voegt korpschef Eddy Baelemans toe. "We treden zeker niet minder op dan vorig jaar. We reageren op elk signaal van de bewoners."

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio