Bonden GM Antwerpen eisen objectieve cijfers

Tijdens het overleg met de Europese directie van General Motors hebben de Antwerpse vakbondsafgevaardigden dinsdag in Rüsselsheim objectieve cijfers gevraagd alvorens over Europese kostenbesparingen kan worden gepraat. Vakbonden, ingenieurs én een extern adviesbureau gaan nu zelf voor Antwerpen het kostenplaatje in beeld brengen.

Paul Verbraeken

BR>

"We hebben onmiddellijk gezegd dat we haar berekeningen van investeringen niet zomaar aanvaarden. We verdenken de Europese directie er namelijk van wel eens met dubbel krijt te rekenen, in ons nadeel. Zo bracht ze eerder voor de Astra gebouwen in rekening die daar niets mee te maken hebben", aldus ABVV-hoofdafgevaardigde Rudi Kennes dinsdag na een dag onderhandelingen binnen de zogenaamde Deltagroep.

Die overkoepelt alle Astra-fabrieken van GM. Antwerpen is daarbinnen het meest bedreigd omdat het vanaf 2010 in plaats van de nieuwe Astra slechts 120.000 Chevrolets en Corsa-terreinwagens krijgt. GM liet eerder al weten dat het gespreid over de fabrieken de productiekost per wagen met 1.000 euro wil drukken. "GM wil daarbij vergelijken met Roemenië en zelfs China", aldus ACV-hoofdafgevaardigde Luc Van Grinsven en zijn collega Rudi Kennes. "Wij zijn niet bereid in te leveren op loon- en werkvoorwaarden."

Om beter gewapend naar de volgende confrontatie op 18 juni te gaan wordt in Antwerpen een kostprijsteam in het zadel gezet, bestaande uit vakbonden, lokale ingenieurs én een extern adviesbureau. Tegelijk eisten de hoofddélégués dat alle recente besparingen in Antwerpen mee in kaart worden gebracht.

Morgen zitten de vakbonden met de Antwerpse directie rond de tafel in het kader van de wet-Renault. Inzet is de afvloeiing van 2.251 vaste en tijdelijke werknemers.

PVb

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio