Schutkring tegen bijenziekte vuilbroed

Bij een imker in Beerse is de bijenziekte Amerikaanse vuilbroed vastgesteld. Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) bakende rond de getroffen imker een schutkring van drie kilometer af.

Bart Van den Langenb

BR>

Amerikaans vuilbroed is een zeer besmettelijke bijenziekte, maar is ongevaarlijk voor de mens. Het gaat om een bacteriële ziekte die de larven en poppen van bijen doodt. Bij een imker in Beerse is een aantal dagen geleden een haard van vuilbroed vastgesteld. Na overleg met het FAVV is de bewuste bijenpopulatie verdelgd en geldt een schutkring in een straal van drie kilometer rond de bewuste imker.

"De getroffen imker krijgt een vergoeding van 125 euro per kast met door de ziekte aangetaste bijen die hij liet vernietigen", reageert Inge Jooris van FAVV. "Binnen de schutkring nemen we stalen van bijen bij de andere imkers. Als we in die stalen geen spoor van de ziekte opmerken, heffen we de schutkring opnieuw op."

Het gemeentebestuur van Beerse en de imkers in het gebied zijn door het FAVV in kennis gesteld van de schutkring.

De bijenhouders mogen in de schutkring geen bijen of materialen van bijenkasten verhandelen of vervoeren. Ook bijen afkomstig van kolonies van buiten de schutkring mogen niet in de schutkring worden gebracht.

BVDL

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio