Drama in drugsland

"Wat ik gedaan heb, was stom", prevelde Benny Janssens in de Tongerse assisenzaal. De Mollenaar staat er terecht voor een schietpartij op 6 november 2004. Roel Clijsters uit Neerpelt overleed daarbij. In de assisenzaal bleek dinsdag dat drugs Roel Clijsters naar de ondergang hebben geleid en hem finaal zelfs het leven hebben gekost.

Jan-Roel Driessen

BR>

"Roel was een doodgewone jongen", zo begon hoofdinspecteur Aimé Zurings dinsdag zijn schets van het leven van de jonge Neerpeltenaar, slachtoffer van de dodelijke schietpartij in Lommel, nu alweer bijna drie jaar geleden. "Hij heeft een normale opvoeding gehad. Bij de familie Clijsters was er geen rijkdom, maar ook geen armoede. Vanaf zijn zestiende is het stilaan misgelopen. Roel begon te spijbelen en hield zich op in een kliekje dat met drugs experimenteerde", zo situeerde Zurings.

"Mogen we het zo samenvatten dat er twee fases in het leven van Roel Clijsters zijn geweest? Een normale tot z'n achttiende, en dat alles veranderd is op het moment dat de drugs erbij kwamen", wilde assisenvoorzitter Liesens weten. "Klopt", bevestigde Zurings. "Jeugdvrienden zeggen dat hij vanaf zijn zestiende met drugs experimenteerde. Toen al was hij bezig met amfetamines, xtc, enzovoort. Die drugs hadden ook een invloed op zijn karakter. Vroeger was hij een toffe, vriendelijke kerel. Maar door de drugs werd hij agressief, had hij een grote mond. Op een keer heeft hij zelfs de inboedel van zijn ouders kort en klein geslagen na een ruzie over zijn drugsgebruik."

Toen was het tijd voor het hoofdstuk 'Petra M.', indertijd de vriendin van Roel Clijsters. "Petra speelt een cruciale rol in het leven van Roel na zijn twintigste", aldus Zurings. "Want wanneer hij haar leert kennen begint Roel dagelijks te gebruiken, zo zeggen sommigen. Samen met Roel ging ze op dievenpad. Voor al die drugs hadden ze namelijk geld nodig."

Vierde wereld

Uw onderzoek bevestigt dat het daar één doffe ellende was, legde Liesens vervolgens voor. "Wij noemen het de vierde wereld", zuchtte Zurings. "Als je als 20-jarige bij het OCMW moet gaan bedelen voor voedselpakketten..."

Ook gisteren mocht de wetsdokter uit de doeken doen hoe slachtoffer Roel Clijsters, door de drugs in zijn lijf, een eerste schot in de kuit vermoedelijk nauwelijks gevoeld moet hebben. Maar ook hoe een tweede schot door long en hart hem fataal werd. "Hij is door de knieën gegaan, en zijn hart zal nog pogingen gedaan hebben om te kloppen, maar na een halve minuut was hij dood."

Volgens wapendeskundige Jozef Hoet heeft Benny Janssens die nacht ook niet zomaar geschoten, maar moet hij daadwerkelijk gericht hebben. "Hij heeft twee keer geschoten, en twee keer was het raak."

Jan-Roel DRIESSEN

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio