Geelse verovert Athene

Mieke Vandermeersen (17) uit Geel maakt eind juli samen met Europese leerlingen Grieks een reis door het land van Socrates. De scholiere van het Sint-Dimpnacollege uit Geel won de Olympiade Grieks in het Brusselse Sint-Jan Berchmanscollege.

Willy Van Den Bergh

BR>

De Olympiade Latijn en Grieks is een jaarlijkse vertaalwedstrijd voor leerlingen Latijn en Grieks uit de derde graad secundair onderwijs. De individuele Pythiawedstrijd verloopt in samenwerking met het Griekse ministerie voor Opvoeding en Religieuze Zaken. De wedstrijd selecteert in ieder Europees land een leerlinge die een rondreis in Griekenland mag maken.

Mieke Vandermeeren was in Vlaanderen de beste in het vertalen van teksten van Xenofon en Euripides, twee legendarische schrijvers uit het Griekenland van de vierde eeuw vóór Christus. Ze moest bovendien de hoofdkarakters uit de teksten in het Oudgrieks beschrijven. Een helse klus waarmee de Geelse een Griekse jury wist te overtuigen.

Vooroordelen

"Ik startte in het tweede jaar met Grieks-Latijn uit nieuwsgierigheid. De studie kent veel vooroordelen. Het vak is helemaal niet oubollig en nutteloos. Scholieren Grieks-Latijn krijgen een goed inzicht op grammatica. Door de grote woordenschat, leer je zelfstandig werken en daar zijn bedrijven in geïnteresseerd", vat Mieke samen.

"De Griekse cultuur boeit me enorm. Grieks is geen makkelijke taal. Ze kende veel evolutie. Voor mij was het een enorme verrassing om als laureaat uit de Olympiade te komen. Er waren 45 deelnemers."

Mieke bezoekt eind juli de bekendste steden van Griekenland. "Het is een prijs die me kan bekoren. Een bezoek aan de bakermat van de beschaving zie ik best zitten."

Willy VAN DEN BERGH

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio