Brandkastdieven vliegen tot zeven jaar cel in

Een Albanese dievenbende is door een Antwerpse rechter veroordeeld tot celstraffen van één tot zeven jaar. De bende wordt verdacht van 33 inbraken en twee homejackings, onder meer in Beerse, waarbij ze het steeds gemunt hadden op de brandkast.

Stijn de Koning

BR>

In Beerse betrapten de bewoners op 11 september 2005 drie inbrekers in hun huis. De dieven bedreigden het koppel met een stroomstoottoestel. Dat werd later bij een huiszoeking aangetroffen bij Trifon D. De daders gingen met 5.000 euro en juwelen aan de haal.

Een alleenstaande vrouw uit Zulte zat op 4 december 2005 televisie te kijken toen plots twee inbrekers in haar woonkamer stonden. Het slachtoffer werd vier uur gefolterd en bedreigd, waarna de indringers verdwenen met juwelen.

Achteraf bleek dat de bende telkens werd getipt door kennissen van de slachtoffers. Verder onderzoek eind 2005 toonde aan dat de bende verantwoordelijk was voor 33 inbraken in bedrijven, warenhuizen en horecazaken in onder andere Geel, Antwerpen, Diest en Zwijndrecht.

Dritan R., de leider van de bende, zou in 2005 gevlucht zijn naar Antwerpen omdat hij in Albanië werd verdacht van de moord op twee agenten. De rechtbank veroordeelt hem nu tot vijf jaar. Trifon D. liep de zwaarste straf op, omdat hij ook nog in een afgesplitst dossier rond woninginbraken in Schoten voorkwam. Hij kreeg zeven jaar. De anderen werden veroordeeld tot celstraffen van één tot vier jaar.

SdK

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio