Koppel trotseert bergtoppen

Griet Veris (29), afkomstig uit Herentals en Nico Merciny (35) uit Nijlen stappen binnen 62 dagen (vanaf 1 augustus) een jaar uit de dagelijkse sleur. Het sportieve koppel bereidt zich voor op een wereldreis vol uitdagende bergtoppen die hun liefde voor het klimmen voor een hele poos moet bevredigen.

Bert Provoost

BR>

Griet en Nico, die in het dagelijks leven actief zijn in de uitgeverswereld en het onderwijs, ademen sport. Beiden zien er afgetraind uit en als ze over sport praten ’blinken’ hun ogen. Daarbovenop wonen ze ook nog eens in de Sportstraat in Nijlen.

"We zijn inderdaad allebei gek op sport", geeft Griet toe. "Daarnaast ben ik altijd heel nieuwsgierig geweest. Ik wilde de wereld verkennen en al van jongs af aan droomde ik van een wereldreis. Nico wil mijn droom mee helpen verwezenlijken tijdens deze avontuurlijke klimvakantie."

Griet en Nico leggen een avontuurlijk parcours af langs India, Tibet, Nepal, Australië, Tasmanië, Nieuw-Zeeland, Chili, Brazilië en Amerika. "We gaan lange trekkings doen. De grootste uitdaging wordt de beklimming van de Ama Dablam in Nepal. Die berg is 6.856 meter hoog en we verwachten dat we een maand nodig zullen hebben om de top te bereiken. Ik geef ons vijftig procent kans dat het lukt. Je kan hoogteziek worden en het weer en de conditie van het parcours hebben we niet in de hand", legt Nico uit.

Uniek

"Of hier gevaar mee gemoeid is? We klimmen al vele jaren en brengen elke vakantie door in de bergen. Onze hele familie heeft sport in de genen, dus ongerust is niemand", vertelt Griet. Ze is de dochter van Wim Veris, de Herentalse cyclosporter die de Mont-Ventoux in 2005 negen keer beklom tijdens het Sporta-evenement.

"We zijn ook niet van plan om gekke dingen te doen", pikt Nico in. "We hoeven geen unieke prestaties te leveren die nog niemand ooit heeft gedaan. We doen gewoon wat wij uniek vinden. Alles wat we doen is ons al ooit voorgedaan. Het is wel uitzonderlijk dat al die uitdagingen in één reis zijn gepland."

"Als we bergen zien, dan zijn we tevreden. We kunnen er uren naar kijken, want een berg is zo mooi. De reis zal ongeveer een jaar duren, dus tijd om te genieten hebben we genoeg", besluit Griet.

De belevenissen van het duo kan u volgen via hun knappe website of nieuwsbrief.

Bert PROVOOST

http://users.telenet.be/griet-nico/

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio