Romeinen veroveren Schoten

Nee, de Romeinse soldaten leken helemaal niet op het stripfiguurtje Asterix. Ze droegen geen harnas, maar een maliënkolder. En ze hadden ook niet dezelfde uniformhelmen op hun hoofd. De uitrusting van de Romeinse soldaat was een kakofonie van wat hij had geërfd en zelf had gekocht. Om de misverstanden over de Romeinse tijd uit de wereld te helpen, richtten Marleen Lankers en Lee Thompson uit Schoten de re-enactmentgroep Legio V Alaudae op.

Legioen zoekt Romeinen

BR>

Legio V Alaudae is de naam van een Romeins legioen (52 v.C - 70 n.C) dat echt heeft bestaan en in onze contreien is neergestreken. "Elk legioen had een nummer. Dit was het vijfde legioen", legt Marleen Lankers (26) uit. "Maar de legioenen hadden ook een bijnaam. Alaudae is Keltisch voor leeuweriken. De Kelten gebruikten de leeuwerik als symbool. Zo staan op hun helmen ook leeuwerikvleugels afgebeeld. Kijk maar op de pakjes Gauloises-sigaretten."

Marleen is lerares Latijn en Grieks en is, net zoals haar Britse echtgenoot Lee Thompson (25) en haar collega Karla Boschma, gepassioneerd door de oudheid. "We hebben al heel wat re-enactmentgroepen bezig gezien", vertelt Lee. "Sommigen waren goed, maar sommigen ook heel erg slecht. Ze droegen de foute uitrusting of gebruikten hun wapens verkeerd, heel ergerlijk. Dat kunnen wij beter, dachten we."

Dus besloten ze zelf een re-enactmentgroep op te richten. Legio V Alaudae leeft zich in de periode van 9 tot 40 na Christus in en wil die zo waarheidsgetrouw mogelijk naspelen. Met demonstraties wil de groep evenementen opfleuren of langs scholen gaan.

Blond was in de mode

"Ik speel Sempronia Elata, een adellijke vrouw", lacht Marleen. "Die bracht haar dag door met het spelen van spelletjes. Dobbelspelen bijvoorbeeld, en iets wat lijkt op dammen. Die ga ik dan ook demonstreren." En natuurlijk hadden de dames prachtige Romeinse gewaden aan. "Niet alle dames, hoor. De slaven droegen een wollen jurk, de vrouwen van stand katoenen of zijden gewaden. Maar het model was wel hetzelfde: de boven- en onderjurk waren twee rechthoeken met een uitsparing voor je hoofd en armen."

Ook Marleens kapsel is Romeins. "Blond was in. Dus knipten de Romeinen het haar van de blonde krijgsgevangenen af en maakten er vlechtjes van. Die drapeerden de Romeinse vrouwen rond hun eigen haar." Maar de slavinnen mochten niet meedoen met dat frivole gedoe. "Die moesten hun haar kort knippen."

Centurio's gezocht

Legio V Alaudae zoekt nog leden. "Vooral oudere mannen, om de rol van officier - of centurio - te spelen", zegt Lee. Hoewel, 'oud' is relatief. "Sommige Romeinen werden wel 80 jaar, maar de meeste soldaten sneuvelden jong", zegt Marleen. "En de menopauze bestond niet bij Romeinse vrouwen omdat ze die leeftijd niet haalden. Dus, euh ..., alle niet meer zo piepjonge mannen mogen zich melden!"

Bénédicte VAN PAESCHEN

Wie zich wil aansluiten bij de re-enactmentgroep (mannen én vrouwen van alle leeftijden), surft naar www.alaudae.eu.Meer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio