Beeldenroute verbindt kathedraal met Sint-Andries

Vorige zomer lanceerden de vijf monumentale kerken van Antwerpen de uiterst succesvolle Topstukkenroute die focuste op de Antwerpse schildersschool. Dit seizoen komt er de Beeldenroute bij, die de klemtoon legt op de beeldhouwkunst.

Frank Heirman

BR>

De Beeldenroute zet de mooiste volplastische beelden die in de monumentale kerken van Antwerpen te vinden zijn in de schijnwerpers. Op een uiterst realistische manier drukken ze in marmer of hout emoties uit zoals moederliefde, berouw, angst, pijn en vertrouwen. Ze dateren uit de zeventiende, achttiende en negentiende eeuw en werden vervaardigd door beroemde Antwerpse kunstenaarsfamilies. Of de stijl nu bewogen barok, classicistisch of neogotisch is, de sculpturen proberen de toeschouwer te ontroeren.

De Beeldenroute vertrekt in de kathedraal, waar stilgestaan wordt bij de Maaslandse Madonna, de biechtstoelen uit de Sint-Bernardusabdij en de indrukwekkende grafmonumenten van Capello en Van Delft. In de Carolus Borromeuskerk belicht de gids de engelenbeelden aan de biechtstoelen van Van Baurscheit, de vier patroonbeelden van de gezusters Houtappel uit het atelier Colijns de Nole en de vier jezuïetenbeelden in de koornissen.

De Beeldenroute eindigt in de Sint-Andrieskerk, waar de fenomenale Sint-Petrus van Artus I Quellin en de heiligenbeelden op het hoofdaltaar van Willem Ignatius Kerricx alle aandacht krijgen. De beroemde preekstoel van J.F. Van Geel rondt het verhaal af.

De Beeldenroute duurt 2,5 uur. Groepen van maximum 25 personen kunnen dagelijks, behalve zondag, reserveren. Individuele bezoekers kunnen elke maandag meewandelen. Ook de Topstukkenroute die loopt langs 22 barokschilderijen die opgenomen zijn op de lijst van het topstukkendecreet van de Vlaamse Gemeenschap, kan nog steeds worden geboekt. Het gaat om topwerken van Rubens, Jordaens, Van Dyck en tijdgenoten als Hendrik van Balen en Cornelis de Vos. Groepen kunnen dagelijks reserveren, individuele bezoekers kunnen elke zondag bij een rondleiding aansluiten.

FH

Topstukkenroute en Beeldenroute van 1 juni tot eind september, 7 euro te betalen bij aanvang aan de kassa van de kathedraal, 03-213.99.40 (ma-vr 14-17u) en www.topa.be.

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio