Boerenijsje kiest voor groene stroom

Het Boerenijsje is een modern landbouwbedrijf dat wil investeren in hernieuwbare energie. Daarom kozen de eigenaars voor de installatie van 144 zonnepanelen op het dak. Tijdens de Wereldmilieudag op 5 juni werden deze officieel in gebruik genomen.

An Van den Ouwelant

BR>

Het milieu is een topic dat aan belang heeft gewonnen het afgelopen jaar. Ook het Boerenijsje wilde deelnemen aan de groene gedachte en liet daarom SunTechnics uit Lille 144 zonnepanelen installeren op het dak. "We hebben heel veel elektriciteit nodig, vooral voor de koeling en het koken van de melk. Voor ons was dit de beste oplossing. Je hebt er geen werk mee, want de zon zorgt voor alles. Een groot voordeel is ook dat we hiervoor subsidies krijgen van de overheid. De hele installatie heeft 120.000 euro gekost en de overheid komt er voor 30% in tussen", vertelt eigenaar Jan Aertsen. De installatie voorziet in een kwart van het totale stroomverbruik van de boerderij, die zo'n 100.000 kWh per jaar nodig heeft. De groene stroommeter werd op 7 april aangesloten en momenteel staan er al 6.000 kWh op de teller.

Koeien en maïs

"Deze panelen zorgen voor 21.000 kWh opbrengst op jaarbasis. In België kunnen ze ongeveer 85% van de maximale capaciteit halen. Dit spaart maar liefst 12 ton CO2 uit die nodig zouden zijn om dezelfde opbrengst te voorzien via een gewone traditionele centrale", weet Danny Vermeijen van SunTechnics.

Tijdens de officiële ingebruikname van de installatie bij het Boerenijsje, werd een grote mooie plaat ingehuldigd met een digitale teller met de opbrengst van de zonnepanelen.

Naast 65 melkkoeien en zeventig stuks jongvee heeft de familie Aertsen van het Boerenijsje nog 24 hectare grasland en 21 hectare maïs. Sinds 1993 maakt Marie-Louise hoeve-ijs. SunTechnics, het vroegere IZEN, is Europees marktleider in hernieuwbare energie en ook nummer 4 in de wereld. Vorig jaar werd het bedrijf nog uitgeroepen tot meest energievriendelijke bedrijf van Vlaanderen.

An VAN DEN OUWELANT www.suntechnics.be, www.boerenijsje.beMeer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio