Havenhemel kleurt oranje-bruin

Eén dag, drie chemische incidenten in de Antwerpse haven. Twee voorvallen gebeurden in de achtertuin van Stabroek, maar de gemeente ontsnapte net aan het onheil. "Het enige wat we kunnen doen, is bij elk incident hameren op maximale veiligheidsmaatregelen", reageert burgemeester Alida De Bie.

Christophe Matthijss

BR>

Bij afvalverwerkingsbedrijf Indaver aan de Poldervlietweg, nabij de aansluiting R2-A12, liep het dinsdag rond 13.45u mis. "Bij het lossen van afvalstoffen uit een vrachtwagen - zwavelzuur en stikstof - kwam het in één van de gietputten tot een chemische reactie met een andere stof, met name water", vertelt Indaver-woordvoerder Jos Artois. "Daardoor ontsnapten oranje-bruine dampen."

"Het ging om zogenaamde nitreuze dampen", vult Johan Van Olmen, woordvoerder van de Antwerpse brandweer, aan. "Die werden door de interventieploeg van Indaver en ons onmiddellijk neergeslagen met een nevelgordijn." Gevaar voor de volksgezondheid was er nooit. "De wind dreef de rookwolk richting stortplaats Hooge Maey", weet Artois.

Op de site van Indaver raakte ook niemand bevangen of geïrriteerd door het goedje. "Daarbuiten was het voldoende verdund", aldus Artois. Toch werden enkele maatregelen genomen. Bedrijven in de onmiddellijke omgeving, zoals Ivens, werden aangemaand het personeel binnen en ramen en deuren gesloten te houden. Automobilisten op de A12 en de R2 kregen ook de raad hun raampjes dicht en hun verluchting uit te draaien.

"Daarna werd de lading van de vrachtwagen onder gecontroleerde omstandigheden verder gelost", vervolgt Artois. "Rond 16.30u was alles achter de rug. Metingen van brandweer en CLW

(Centrum tegen Lucht- en Waterverontreiniging, red.)

brachten geen alarmerende waarden aan het licht." De Antwerpse brandweer bleef tot 17.15u ter plaatse. Burgemeester Stabroek "We moeten hier mee leven" Stabroek had twee keer - Indaver en kaai 730 - net niét prijs. "We zitten dan ook heel dicht, op minder dan twee kilometer van het tweede grootste petrochemiegebied ter wereld", reageert burgemeester Alida De Bie. "We leven nu eenmaal in risicogebied." "Het enige wat we kunnen doen - én ook blijven doen - is bij elk incident wijzen en hameren op maximale veiligheidsmaatregelen. Tot nu toe blijkbaar met succes, want Stabroek ontsprong al elke keer de dans. Indaver, onze meest nabije buur, houdt ons ook steeds goed op de hoogte bij voorvallen of van veranderingen." "Niemand kan ons garanties geven dat er nooit niks mis gaat in de haven. Wij zijn als gemeentebestuur niet verantwoordelijk en kunnen daar ook niets aan veranderen. Ik houd continu mijn hart vast, maar ga er niet van wakker liggen. Gelukkig is er ook steeds een verklaring voor incidenten en wij kunnen ze dus steeds uitleggen aan en communiceren naar onze bevolking", besluit de Stabroekse burgemeester. Dertig personen bevangen Aan kaai 730, vlakbij de afrit Stabroek van de A12, bleek dinsdagochtend rond 0.50u bij het lossen één van twee containers uit Argentinië te lekken. Er kwam een irriterende geur vrij. Het ging om het pesticide cyclohexamide. Een dertigtal personen raakte bevangen. 24 mensen werden onder meer naar het Jan Palfijn- en het Klinaziekenhuis overgebracht. Twee mannen, onder wie de foreman die op het dek stond, hadden een tijdlang permanente beademing nodig. Alle werkzaamheden op de MSC Home Terminal werden meteen stilgelegd. Het Medisch Interventie Plan (MIP) werd afgekondigd, maar het bedrijf werd uiteindelijk niet geëvacueerd. Wel werden omliggende schepen verplaatst en moesten zeeschepen hun personeel best binnenhouden. Even voor 3u werd kaai 730 opnieuw vrijgegeven. De lekkende container werd later op de dag door MSC Home Terminal in veiligheid gebracht. Ook spiritus lekt weg De Antwerpse brandweer rukte dinsdag ook uit naar kaai 275 aan de Leon Bonnetweg in de haven. Bij LBC Tank Terminals aan het Vierde Havendok werd rond 13.40u in een oplegger ontdekt dat een 200-litervat brandspiritus lekte. De pompiers plaatsten de ton in een lekbak en daarna kon LBC instaan voor het overpompen. Niemand raakte gewond. Christophe MATTHIJSSENS Jean-Pierre DE LAMPER 13.45u: een oranje-bruine wolk stijgt op bij Indaver door een reactie van zwavelzuur, stikstof en water. Foto Frank BOELENS 0.50u: personeel van MSC Home Terminal wacht tot een lek van cyclohexamide achter de rug is. Foto Frank BOELENS Alida De Bie. Foto ....Meer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio