Glasscherven van auto-inbraken teisteren fietsers Singel

Fietsen op de Singel is geen pretje. Geregeld worden fietsers geconfronteerd met glasscherven, achtergebleven na alweer een auto-inbraak. Om de opruiming efficiënter te laten verlopen, gaan stad en Vlaams Gewest rond de tafel zitten.

Peter De Meyer

BR>

"Ik fiets elke dag de Singel af", getuigt Dirk Pepermans. "Het verbaast me en maakt me kwaad dat er zo veel glas ligt. In drie weken tijd reed ik drie keer lek. Dat heeft me al 120 euro gekost."

Ook Berchemnaar Patrick Verguts windt zich op over de talrijke glasscherven. "Vooral op het stuk tussen de Turnhoutsebaan en de Plantin en Moretuslei loopt het de spuigaten uit. "Daar woont bijna niemand en er wordt ontzettend veel ingebroken in auto's. De stukgeslagen ruitjes blijven liggen, en niemand lijkt bevoegd om de boel op te ruimen. Gelukkig rijd ik niet zo makkelijk lek."

De Singel en de Uitbreidingstraat zijn al jaren hotspots wat autoinbraken betreft. "Maar de laatste tijd neemt het aantal feiten toe", klinkt het bij de lokale politie. "Dat is onder meer het geval in de buurt van het Berchemse station."

Als de politie een proces-verbaal voor een inbraak opstelt, wordt de dienst stadsreiniging verwittigd. "Die zorgt voor het opruimen van de scherven", zegt Jorn Verbeeck van het kabinet-Lauwers (sp.a). "Maar vaak wordt de politie niet verwittigd na een auto-inbraak. Dan blijft het glas liggen. Geregeld passeert er wel een veegploeg, maar dat kan natuurlijk niet elke dag."

De situatie op de Singel is complex omdat het om een gewestweg gaat. Verbeeck: "In principe moet de stad er de fietspaden proper houden, maar die afspraken zijn erg onduidelijk. Om duidelijkheid te creëren gaan we met het Vlaams Gewest praten."

Peter DE MEYER

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio