Antwerps milieuschepen Guy Lauwers jaagt op sluikstorters

De gevolgen van de feestdagen en de staking in mei zijn nog zichtbaar in Antwerpen-Noord. Voor sommige huizen staan er hopen vuil. Als naar de eigenaar van het afval wordt gevraagd, halen de bewoners de schouders op. Niemand weet van iets. "Er is nog veel werk", zucht Antwerps milieuschepen Guy Lauwers (sp.a).

Sacha Van Wiele

BR>

Lauwers trekt met een kleine delegatie 's avonds door Antwerpen-Noord. Zijn gids is straatvrijwilligster en bewoonster Paula De Brie. Zij toont in anderhalf uur de sluikstortplekken in haar wijk.

De afgelopen weken waren moeilijk voor de schepen. Door de feestdagen werd het afval door veel Antwerpenaars op de foute dag aangeboden. Als klap op de vuurpijl kwam er een nationale ambtenarenstaking. "Echt een vervelende periode", zegt Lauwers. "Ik wist wat mij te wachten stond. Elk jaar is de maand mei een probleem. Ik besef nu hoe beperkt de bewegingsruimte is om te reageren op zulke tegenslagen. Stadsreiniging zit met een structureel tekort van vijftien procent. We hangen dus in de touwen. Gelukkig kunnen we terugvallen op een team straatvrijwilligers."

Paula De Brie pleit voor meer toezicht 's nachts. "Veel sluikstorters zijn dan actief. Na het laatste tv-programma laten ze hun hond uit, en nemen een zakje afval mee. Het is dan rustig en zo'n zakje is snel gedropt."

Stinkende matrassen

Naast het zwerfvuil botst de delegatie ook op de 'klassieke' sluikstorten. Op de hoek van de Zetternamstraat en de Jan Palfijnstraat liggen op tien vierkante meter vier sluikstorten. Twee matrassen stinken naar urine. Een buur stapt naar de schepen. Hij wijst naar een huis in de Zetternamstraat. De illegalen daar zouden verantwoordelijk zijn voor de storten. Beëdigd ambtenaar Tim De Mulder herkent het verhaal. "Maar als we niemand op heterdaad kunnen betrappen, kunnen we niets doen."

Enkele straten verder staat een sluikstort voor een huis. Aan de deur staan enkele bewoners te praten. Paula vraagt van wie het afval komt. De mannen halen de schouders op. De straatvrijwilligster roept naar binnen. Op de eerste en tweede verdieping steken twee vrouwen hun hoofd naar buiten, maar Paula wordt niet veel wijzer. "Het lag er ineens", zeggen de bewoonsters. In de Handelstraat klinkt hetzelfde verhaal. Alleen ligt daar het sluikstort al bijna een week op nog geen honderd meter van het politiekantoor. Er kwam geen enkele melding over binnen.

Pleintje Duinstraat

Aan de Duinstraat kijkt Lauwers tevreden naar het pas aangelegde pleintje. Sven Cauwelier, manager Stads- en Buurtonderhoud, plaatst een kritische noot bij het plein. "Het pleintje is nu nog proper, maar ik vrees dat dit over een jaar niet meer zo zal zijn. Door de paaltjes geraken onze veegmachines niet op het plein." In het Antwerpse bestuursakkoord staat dat bij de heraanleg van het openbaar domein ook rekening moet worden gehouden met het onderhoud.

Hoewel de meeste bewoners wel een verbetering merken, was de wandeling voor de delegatie ontnuchterend. "Paula, we hebben nog wel wat werk te doen", zegt Lauwers als afsluiter.

Sacha VAN WIELE

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio