Vande Lanotte volgt Leterme over Armeense genocide

Sp.a-voorzitter Johan Vande Lanotte zet zich op dezelfde lijn als Vlaams minister-president Yves Leterme (CD&V) in zijn twijfel over de Armeense genocide. Vande Lanotte bestempelt de massamoord als een "uiterst gevoelig punt", en weigert eveneens om de Armeense genocide als dusdanig te erkennen.

Belga

"Of die feiten dan gekwalificeerd moeten worden als een genocide of een massamoord, is niet de essentie. Er moet vooral meer onderzoek naar gebeuren." Vande Lanotte roept Turkije op om een vrij onderzoek naar de massamoord toe te laten. Net als CD&V doet sp.a daarmee haar uiterste best om haar Turkse kiezers niet voor het hoofd te stoten. Socialistische politici als Fatma Pehlivan hullen zich al jaren in dezelfde dubbelzinnigheid over de Armeense genocide als Leterme.

Karel De Gucht (Open Vld) en Bart De Wever (N-VA) zijn het dan weer duidelijk oneens met de uitspraken van Leterme. Ook internationale experts en politici zijn verontwaardigd over de uitspraken van Leterme in de Turkse krant Zaman. De kandidaat-premier van CD&V en N-VA zaait twijfel over de Armeense genocide om de Belgische Turken naar de mond te praten, klinkt het.

Lees meer op het verkiezingsweblog '

'.