MEYREM ALMACI:'Af en toe moet ik even gaan liggen'

Groen! heeft de wind weer in de zeilen. Alle peilingen wijzen op acht procent, en dat is ruim voldoende om de kiesdrempel te halen en terug te keren in het federaal parlement. De hoogzwangere Antwerpse lijsttrekker Meyrem Almaci is er klaar voor: "Als ik word verkozen, stop ik met mijn baan."

bsouffreau

Tweede pinksterdag. Naast het kanaal in Mol-Donk voert een stevige delegatie van Kempense groenen campagne tegen kernenergie. Acht uitklapbare windmolentjes moeten het beeld versterken. Regionaal boegbeeld Rudi Daems legt ons de doelstellingen van Groen! voor zondag uit: "Een score van zeven procent en twee Antwerpse zetels. Eventueel zijn we kandidaat om mee in de regering te stappen. Vera Dua voert al aftastende gesprekken met andere partijvoorzitters."

Even later arriveert Meyrem Almaci (31). Een nieuw gezicht uit Berchem, van Turkse origine, met een stem als een klok en een sterke uitstraling die herinneringen oproept aan de jonge Mieke Vogels. Om haar hals draagt ze een soort konijnenpoot voor de verkiezingen: een mooie ketting met groene blokjes, die haar schoonzus heeft gemaakt. Voor de camera van de regionale zender RTV vertelt Almaci dat het perfect mogelijk is om in 2015 de eerste kerncentrale te sluiten zonder energieverlies en met een daling van de uitstoot met negentig procent. "Omschakeling naar groene energie kan 170.000 nieuwe jobs creëren. Nu stilstaan is achteruitgaan", zegt ze gedreven.

Even later genieten we in het Prinsenpark in Retie samen met Meyrem Almaci van een biopicknick. "Mijn bevalling is gepland voor september", zegt ze. Dan, met een brede smile: "Toen Marie-Rose Morel in

TerZake 07

aan het woord kwam, begon de baby ineens wild te schoppen, echt waar! De campagne loopt als een trein. De combinatie met mijn zwangerschap valt best mee, zolang ik af en toe maar even ga liggen. Aan de universiteit heb ik al mijn vrije dagen opgenomen. Het is wel druk, want ook de Turkse media zitten me voortdurend op de hielen. Blijkbaar ben ik de eerste lijsttrekker van Turkse origine in Europa."

Waarom moeten wij zondag op Groen! stemmen, mevrouw Almaci?

Ons programma draait rond drie centrale thema's. Eén: een goed klimaatplan. Twee: een betere armoedebestrijding. En drie: een open, warme samenleving. De peilingen geven ons moed en de reacties tijdens de campagne zijn heel positief. De mensen zijn er blijkbaar opnieuw van overtuigd dat Groen! nodig is. Als ik word verkozen, stop ik met mijn baan als wetenschappelijk medewerkster aan de VUB. Je wordt goed betaald voor een parlementair mandaat, dan moet je dat ook fulltime waarmaken. En als ik niet word verkozen, wil ik aan mijn doctoraat beginnen.

Bent u kandidaat voor een post in de nieuwe regering?

Die vraag is voorbarig, we zullen zien. De uitstap uit de kernenergie is in elk geval voor ons een breekpunt. Verder moeten de uitkeringen en de ontwikkelingshulp omhoog. Er moet ook een klimaatminister komen. Zonder die maatregelen beginnen wij er niet aan, we passen voor een rol als schaamlapje van de regering.

Riskeert u geen verhaal zoals dat van Els Van Weert van Spirit, die als staatssecretaris niets heeft betekend? Is Groen! niet sterker vanuit de oppositie?

Onze vorige deelname aan een regering heeft ons geen goed gedaan en die ervaring nemen we ditmaal zeker mee. We zullen ons niet meer laten ringeloren, maar met een score van acht tot tien procent kunnen we wegen op het beleid. We gaan naar de regeringsonderhandelingen met een mix van ouwe rotten en jonge Turken, en dat laatste mag u letterlijk nemen.

(lacht)

De uitdagingen voor de komende vijftien jaar zijn enorm en wij willen onze verantwoordelijkheid nemen. We hebben het beste klimaatplan en dat willen we ook uitvoeren.

(grijpt naar haar buik)

Ik wil straks niet tegen mijn puber zeggen dat ik aan de kant bleef staan.

En wat als die puber kiest voor Vlaams Belang?

Dat zou ik als een mislukking ervaren. Dit kind wordt geboren uit een gemengd huwelijk, het krijgt het beste én het slechtste van beide werelden mee. Ik zal mijn kind nooit dwingen tot een andere overtuiging, maar ik heb gezien hoe mijn vader al fietsend stenen naar zijn hoofd kreeg en ik hoop dat mijn kind nooit zo wordt.

Als het over armoede gaat, weet u van wanten. Uw moeder heeft een leefloon, is het niet?

Ik kom uit een gezin met negen kinderen uit Sint-Gillis-Waas. Mijn vader is overleden en mijn moeder heeft nooit buitenshuis gewerkt, dus die heeft het niet breed. Ik was als zesde kind de eerste die heeft doorgeleerd. Ik was voorbestemd voor snit & naad, maar op mijn twaalfde heb ik me stiekem ingeschreven voor het algemeen secundair onderwijs. Mijn ouders waren niet blij toen ze dat ontdekten, maar mijn vader legde zich erbij neer omdat de Koran elke vorm van dwang verbiedt. Nu is mijn moeder heel trots op mij.

Droeg u in die tijd een hoofddoek?

Ja, tot mijn veertiende. Toen trok ik mijn conclusie uit de Koran, die zegt dat een vrouw haar 'juwelen' moet bedekken om niet op te vallen. Ik besefte dat het effect hier in België precies omgekeerd was en dus heb ik mijn hoofddoek afgelaten. Die heb ik ook niet nodig om een goede moslim te zijn.

Kurt TUERLINCKX, Lex MOOLENAAR
Prioriteiten voor provincie Antwerpen
 • Ecologische innovatie, ook in de haven van Antwerpen.
 • Keuze voor hernieuwbare energie.
 • Ecologisch pact voor de Kempen.
 • Aanpak armoede, onder meer door plafonnering huurprijs.
 • Spoorontsluiting Deurganckdok.
 • Diversiteit.
Hoe staat Meyrem Almaci ervoor?
Plus
 • Milieu ligt goed in de markt.
 • Verbaal sterk, enthousiasmerend.
 • Troef voor nieuwe kiezer.
Min
 • Beperkte naamsbekendheid.
 • Moet nog over kiesdrempel maar praat al over regeringsdeelname.
 • Concurrentie van sp.a; in Antwerpen opgeslorpt door Patrick Janssens.

Vastgoed

Jobs in de regio