'Belastingen stegen in 15 CD&V-gemeenten'

In liefst vijftien Vlaamse gemeenten met CD&V in de meerderheid zijn de belastingen na 8 oktober verhoogd. Dat stelt uittredend kamerlid Luk Van Biesen (Open Vld) maandag.

Belga

Hij spreekt daarmee kandidaat-premier Yves Leterme (CD&V) tegen. Die stelde tijdens het kopstukkendebat zondagavond dat dit in slechts vier gemeenten het geval was.

Een nieuwe belastinghervorming, die vooral de lage en middeninkomens ten goede moet komen, is één van de speerpunten in het programma van Open Vld en MR. Tegelijkertijd willen de liberalen een pact sluiten met de gewesten en de gemeenten. De partijen willen zo voorkomen dat lastenverlagingen die op federaal niveau worden doorgevoerd, worden opgesoupeerd door verhogingen door de gemeenten.

Uittredend premier Guy Verhofstadt gebruikt dat argument wel eens wanneer hij wordt geconfronteerd met de kritiek dat sommige mensen de vorige lastenverlaging niet hebben gevoeld. Daarbij worden vaak gemeenten met CD&V in de meerderheid met de vinger gewezen. Tijdens het verkiezingsdebat stelde Leterme echter dat slechts vier gemeenten na 8 oktober vorig jaar de belastingen hebben verhoogd.

Dat blijkt niet te kloppen, althans niet volgens cijfers die Van Biesen aanhaalt. Zo zouden de aanvullende personenbelasting en de onroerende voorheffing zijn gestegen in Avelgem, Nieuwpoort, Sint-Gillis en Schelle (vier gemeenten met een absolute CD&V-meerderheid) en in Berlaar, Brecht, Kapelle-op-den-Bos, Kortemark, Mortsel, Oostende, Stekene, Tervuren, Tielt-Winge, Turnhout en Zoutleeuw (waar de christendemocraten deel van het bestuur uitmaken).