Enkel CD&V en Spirit houden vast aan 'spreidingsplan'

Meer dan 600 mensen gingen zondagavond naar de tweetalige informatieavond over de geluidshinder rond de luchthaven Brussel-Nationaal in het Gemeenschapscentrum Joli-Bois in Sint-Pieters-Woluwe. De avond was een initiatief van verschillende actiecomités, waaronder AWACSS Wezembeek, WAKE-UP Kraainem en UBCNA Bruxelles-BUTV Brussel en werd bijgewoond door afgevaardigden van alle democratische partijen.

Belga

De organisatoren schetsten eerst een beeld van de huidige situatie. Vervolgens werd er een politiek debat gehouden in aanwezigheid van de politieke mandatarissen Etienne Schouppe (CD&V), Luk Van Biesen (Open Vld), Tinne Van der Straeten (Groen! ), Lieven Ral (Spirit ), Olivier Maingain (MR), Isabelle Durant (Ecolo), Karine Lalieux (PS) en Benoît Cerexhe (cdH). In het publiek zaten ook heel wat parlementariërs, burgemeesters en gemeentelijke mandatarissen.

Naar aanleiding van dat debat spraken de Franstalige partijen zich unaniem uit voor de afschaffing van het spreidingsplan. Zij werden aan Vlaamse kant in die eis gesteund door Open Vld en Groen! . Enkel CD&V en Spirit namen het op voor het plan van Anciaux. Later op de avond stelden de vertegenwoordigers van AWACSS, WAKE-UP en UBCNA-BUTV hun gemeenschappelijke eisenbundel voor de volgende regering voor. Hun eisen werden positief ontvangen door de aanwezige politieke partijen, die de eisen als realistisch bestempelen.

De actiecomités vragen naast de afschaffing van het spreidingsplan onder meer een plafond van maximum 250.000 dagvluchten per jaar, de stopzetting van de nachtvluchten, respect voor alle gerechtelijke beslissingen, een vrijwillige onteigening of isolatie van de veelvuldig overvlogen zones en het gebruik bij voorkeur van de pistes 25. Ook willen ze dat oude en luidruchtige vliegtuigen voortaan geweerd worden.

Nu in het nieuws