Integrale versie 'Open brief/Stemadvies voor socialisten'

Open brief/Stemadvies voor socialisten 4 juni 2007 - Niet iedereen volgt me naar Lijst Dedecker. En daar wil ik alle respect voor opbrengen. Vele mensen vragen me op wie ze wél moeten stemmen. Hier zijn de mogelijkheden op een rij.

bsouffreau
Categorie 1:

mensen die me volgen

Je kan het programma van Lijst Dedecker vinden op

.

Categorie 2:

U kan mijn overstap niet verteren en bent het tegelijk niet eens met de politieke koers die de sp.a vaart. Een alternatief kan het Comité voor een andere Politiek (CAP) van ex-collega Jef Sleeckx zijn. Hij startte deze beweging na het verraad van de sp.a aan haar achterban en het aandeel van de sp.a in het Generatiepact.

Wie op de laatste 1ste mei de optochten heeft gezien, kon vaststellen dat vele ‘socialisten tot in de kist’ bedrukte kledij van het CAP droegen. De sp.a verliest momenteel een groot deel van haar militanten aan het CAP. Ook veel vakbondsmilitanten sluiten zich aan. Aan de linkerzijde van de sp.a ontstaat zo een nieuwe structuur die misschien electoraal de kiesdrempel niet haalt, maar die wel veel aanhang scoort bij de oude achterban van de sp.a. Met andere woorden: de sp.a verliest haar militanten en rekent meer dan ooit tevoren op (parlementaire)(betaalde) medewerkers om affiches te plakken, zalen te vullen, folders te bedelen en lijsten te te vervolledigen.

Dus: zoek je een alternatief: Lees het programma van CAP

Categorie 3:

Ondanks alle foute richtingen die de sp.a uitgaat, wil je toch je stem uitbrengen op het bonte gezelschap dat op de lijst terug te vinden is. Hieronder een (gedeeltelijke) evaluatie van de kandidaten.

ANTWERPEN
Christine Van Broeckhoven

Ken ik niet, net zoals 90% van de sp.a leden en Antwerpenaren. Ik ben het eens met de analyse die Maya onlangs maakte betreffende het gebrek aan voorbereiding die ze gehad heeft. Wetenschappelijke kennis is niet voldoende om een goed politicus te worden. Haar optreden op ATV was gewoonweg lachwekkend.

Maya Detiège

Ze was een hele goede vriendin van mij. Dynastieproduct, maar dan van de goede soort. Ze staat met haar beide voeten op de grond. Ze verdiende eigenlijk om lijsttrekker te worden voor de kamer maar werd het slachtoffer van de toch wel eigenaardige beslissing van de partijtop om het zogenaamde wit konijn boven te halen.

Greet van Gool

Dossiervreter. Ik heb samen met Greet campagne gevoerd in 2004 en dat verliep heel vlot. Ik heb Greet goed leren kennen in het kader van de zwijgplicht binnen de sp.a. Toen heeft ze expliciet tegen mij gezegd dat ze toch maar zou zwijgen om haar postje te behouden. Ze liet haar principes varen om goed te staan bij de partijtop.

Rudi Kennes

Vakbondsman. Hopelijk zal er geen misbruik worden gemaakt van hem en kan hij voluit voor zijn standpunten gaan. Maar ik vrees er voor.

Margaretha Guidone

Een groen marketingproduct. Verder ken ik haar niet.

Marc De Laet

Heel sympathieke man. Burgemeester van Willebroek.

Bart Martens

Een groen product. Kan roddelen als geen ander. Sloef van Patrick Janssens.

Inga Verhaert

Heeft op geen niveau iets bewezen. Zeer nationalistisch ingesteld. Goede vriendin van Kathleen van Brempt.

Eva Wuyts

Zetelt in de provincieraad. Het lief van Milan, de medewerker van Kathleen van Brempt.

Harold Van der Kraan

Harde werker. Goede schepen geweest in Kapellen. Staat met beide voeten op de grond. Goed gekend bij de basis.

Patrick Janssens

Marketeer. Goede voorzitter geweest van de sp.a. Heeft als burgemeester van Antwerpen de voeling met de basis verloren. Heeft trekjes van een dictator. Een echte machtspersoon. Kan wel goed communiceren.

Caroline Gennez

Komt van Animo. Eerst schepen in St Truiden. Afdeling in St Truiden wou haar weg. Werd implantaat te Mechelen. Vlaams parlementslid, fractieleidster, eerste schepen van Mechelen … zoveel mandatan, dat kan enkel bij socialisten. Nu ambieert ze een extra plaats in de Kamer …

David Geerts

Opvolger in de Kamer in 2004. Zwijgplicht wordt beloond. Plaats is verzekerd.

An Laenen

Kandidate die altijd mee doet maar nooit verkozen geraakt. Lijstvulling.

Fatma Akbas

Arbeidster bij Opel. Gemeenteraadslid. Heeft niet gereageerd in het debat rond de hoofddoeken. Braaf meisje dat makkelijk te beïnvloeden. Bij de lijstvorming: “We zetten haar op de lijst om te laten zien dat we ook arbeiders oip de lijst hebben”

David Staes

Medewerker van het provinciaal secretariaat

Taspinar özturk

Turk uit Lier. Kabinetsmedewerker.

Paula De Brie

Onafhankelijk. Districtsraadslid Antwerpen. Actief te Antwerpen-Noord.

Monica De Coninck

Aiai. Voorzitter OCMW, schepen sociale zaken, Kamerlid. Aantal functies kan tellen. Vult lijst op. Vooral van het ambt als schepen van Sociale Zaken bakt ze niks. Voor de rest nog een hele hoop bevoegdheden. Kan alleen bij de sossen …

Kathleen Van Brempt

Minister Mobiliteit en Gelijk Kansen. Een vrouw met twee gezichten. Machtsmisbruik is van hetzelfde niveau als dat van Onkelinckx. Goede vriendin van Patrick. Eerst tekenen tegen hoofddoeken en dan draait met de wind.

BRUSSEL-HALLE-VILVOORDE
Hans Bonte

Een goede parlementslid. Ken hem niet zo goed. Voorzitter van OCMW te Vilvoorde. Probeerde zich nogal te profileren in de Citibank-affaire. Bezorgde Citibank daardoor extra klanten.

Frank Vandenbroucke

Heel goede minister. Punctueel man. Sterk georganiseerd.

LEUVEN
Bruno Tobback

Minister. Kende hem van bij de jong-socialisten. Degelijke dossierkennis.

Karin Jiroflée

Heel goede parlementslid en schepen geweest te Leuven.

LIMBURG
Peter Vanvelthoven

Minister. Dynastieproduct. Ken hem niet persoonlijk.

Ludo Sannen

Groen produkt. Goed bevriend met Jacinta De Roeck.

Hilde Claes

Dynastieproduct. Dochter van Willy Claes. Gewezen parlementslid. Sympathieke madam. Zat een tijdje in de kamer en trapte het toen terug af richting Limburg.

OOST-VLAANDEREN
Freya Vandenbossche

Dynastieproduct. Een vrouw die niet terugdeinst om haar macht te misbruiken.

Dirk Van der Maelen

Een hele goede parlementslid en fractieleider. Jammer dat hij geen kans krijgt om minister te worden.

Bruno Tuybens

Staatssecretaris. Is op een ondemocratische manier in de regering terecht gekomen. Is wel een sympathieke man. Een typisch product van de particratie.

Magda De Meyer

Een goede parlementslid met dossierkennis.

Dylan Casaer

Vroeger voorzitter van Jongsocialisten. Kritische opstelling tegenover de toenmalige SP. Zat afgelopen legislatuur in de Kamer van Volksvertegenwoordigers.

Fatma Pehlivan

Ex-senator. Schepen te Gent. Doet aan ‘eigen volk eerst’ maar dan voor de Turken.

WEST-VLAANDEREN
Renaat Landuyt

Minister van boetes. Verder ken ik hem niet.

Dalila Douifi

Sympathieke vrouw. Kamerlid.

Philippe De Coene

Volksvertegenwoordiger. Zei ooit dat ik ‘het zelf had gezocht’ nadat ik met de dood werd bedreigd. Over de moslimexecutieve mocht ik volgens hem geen mening uitten. Triestig figuur.

Michèle Hostekint

Vlaams parlementlid. Dynastieproduct. Vader heeft er een parlementaire carrière op zitten

SENAAT
Johan Vande Lanotte

Intelligente professor. Goede minister van begroting geweest. Kan moeilijk met bepaalde mensen omgaan. Niet echt een sociaal mens.

Marleen Temmerman

Gynaecologe van Freya Van den Bossche. Groen marketingprodukt.

Guy Swennen

Zou een goede fractieleider voor de senaat zijn.

Anissa Temsamani

Meest sexy politica van Vlaanderen. Zit wel bij de verkeerde partij.

Christel Geerts

Een heel goed parlementslid. Goede samenwerking met haar gehad. Ze zou een betere plaats moeten krijgen op de lijst. Sp.a parkeert haar veel te laag. Heeft dossierkennis over het thema vergrijzing.

Cemal Cavdarli

Imam van Gent. Mag zijn eigen mening niet verkondigen in de media. Is misschien beter dat hij zwijgt?

Flor Koninckx

“Onafhankelijk” produkt. Een regelrechte meeloper.

Jacinta De Roeck

Onafhankelijke. Harde werkster, gespecialiseerd in armoedebestrijding. Ze heeft een zekere dossierkennis en heeft een aantal belangrijke zaken kunnen realiseren. En tóch krijgt ze geen verkiesbare plaats (10de plaats senaatslijst). Haar handtekening, geleverd aan de Lijst Dedecker heeft daar wellicht mee te maken. Aan het einde van de legislatuur heb ik haar beter leren kennen. We werden beide doorlopend op het matje geroepen door Vanlerberghe alsof we twee kleuters waren.

Güller Turan

Turkse. Gemeenteraadslid in Antwerpen. Product van Patrick Janssens. Mag zelf niet spreken over hoofddoeken. Tekende voor een zwijgplicht van zes jaar. Heeft het hoofddoekenverbod uiteindelijk mee goedgekeurd via het bestuursakkoord. Veel zullen we niet meer van haar horen. Tenzij ze haar mond open doet, maar dat verwacht ik niet.

Anne Van Lancker

Europees parlementslid. Een degelijke dossierkennis. Lijstvuller nadat ik deze plaats op de lijst weigerde.

André Van Nieuwkerke

Het lief van Myriam Vanlerberghe. Verkiest West-Vlaanderen boven het federaal niveau

Myriam Vanlerberghe

Dynastieproduct. Zwakste fractieleidster ooit. Doet alles om in het parlement te blijven. Sloef van de partij, ten koste van haar fractie.