Gewezen Europarlementslid veroordeeld voor vormen privémilitie

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft het gewezen Europees parlementslid Krzysztof R. maandag veroordeeld tot een gevangenisstraf van achttien maanden wegens vrijheidsberoving en het vormen van een privémilitie. Drie kompanen kregen veertien maanden cel. Ze hadden alle vier hun kat gestuurd naar het proces.

Belga

Krzysztof R. staat aan het hoofd van een firma die internationaal geseinde Polen opspoort om ze dan over te leveren aan de plaatselijke autoriteiten. Uitgedost in paramilitaire kledij en voorzien van kogelwerende vesten en bivakmutsen hadden de beklaagden op 26 juni 2005 Piotr K. aangesproken in de Pelikaanstraat in Antwerpen. Ze dwongen hem in hun wagen te stappen en reden met hem naar een politiekantoor, waar ze hem overleverden.

Ze hadden hun actie gefilmd om te bewijzen dat ze geen geweld hadden gebruikt. Het slachtoffer voelde zich naar eigen zeggen wel geïntimideerd door hun kledij en houding en was uit angst in hun wagen gestapt. Het openbaar ministerie meende dat het hier om een privémilitie gaat die de politie probeert te vervangen. De beklaagden voerden immers acties uit die exclusief tot het politieambt behoren.

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio