Peuters overleven val door ontbreken van bot

Een peuter uit Turnhout overleefde vrijdag een val uit het raam van de tweede verdieping. Het gebeurt wel meer dat peuters geen breuken overhouden aan spectaculaire ongevallen maar dat sluit volgens kinderarts Edward Van Hollebeke uit Turnhout schade aan andere vitale organen niet uit.

jmartynowski

BR>

Na de val begon het kind onmiddellijk te huilen. Een eerste onderzoek in het ziekenhuis toonde aan dat de peuter geen breuken had en ook geen andere zware verwondingen.

Volwassenen zouden aan een dergelijke val veel breuken overhouden. De Turnhoutse kinderarts legt uit waarom. "Peuters zijn veel soepeler dan volwassenen. Bij zuigelingen bestaan de gewrichten niet uit bot maar uit kraakbeen. Dat is het materiaal waarmee ook de oorschelp is gemaakt. Als je een oorschelp dubbel plooit en loslaat, komt die onmiddellijk weer in de juiste vorm."

"Dat verandert vanaf de leeftijd van drie à vier jaar en pas tijdens de puberteit is dat proces van kraakbeen tot bot voleindigd", zegt Van Hollebeke. Hij benadrukt dat een peuter andere kwetsuren kan oplopen bij een val. "Inwendig kunnen bijvoorbeeld lever, milt en hersenen wel zware schade oplopen."

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio