Vrouwen domineren beiaardstad

Aan de Koninklijke Beiaardschool Jef Denyn van Mechelen studeren dit jaar alleen vrouwen af. In de 85 jaar dat de school bestaat, is dat nooit eerder gebeurd. Stadsbeiaardier

jmartynowski

BR>

Jo Haazen, die ook directeur is van de school, geeft vandaag om 20.30u trouwens het eerste maandagavondconcert van dit seizoen.

Mechelen is nog steeds het belangrijkste centrum voor het klokkenspel ter wereld. In de Sint-Romboutstoren alleen al hangen 98 klokken, goed voor in totaal tachtig ton brons. Op de beiaard van Mechelens trots, die er twee heeft, wordt al gespeeld sinds de 15de eeuw. Maar pas in 1892 kwam iemand op het idee om concerten te organiseren. "Dat was wijlen Jef Denyn, een begenadigd beiaardier aan wie wij onze roem als stad van de klokken te danken hebben", zegt Haazen. "Dit jaar is het precies 115 jaar geleden dat we ermee zijn begonnen."

De zomerse beiaardconcerten vinden steevast plaats op maandagavond om 20.30u. "Waarom op maandag is ons een raadsel. Maar ook al gaat het om een weekdag, om publieke opkomst zitten wij niet verlegen. Gemiddeld tellen wij op de speelplaats van de Technische Scholen Mechelen zo'n 150 luistereraars. Maar tijdens het hoogseizoen loopt dat aantal makkelijk op tot zeven- of achthonderd", vertelt de stadsbeiaardier. Jo Haazen verwelkomt deze zomer ook heel wat buitenlandse gasten. "Onder andere Thomas Lee en Tiffany Ng, beiden beiaardier in de Yale University in de Verenigde Staten. Voorts begroet ik ook mijn collega's Noël Reynders uit Sint-Truiden, Henk Van Putten uit Middelburg-Vlissingen en Jan Verheyen uit Hasselt", zegt Haazen. In zijn eigen beiaardschool behalen dit jaar drie studenten hun laureaatsdiploma, allen vrouwen. "Dat is de eerste keer in de geschiedenis, op zich toch wel uniek. Het gaat om An Lommelen uit Neerpelt, Lieve Coussement uit Roeselaere en Dina Verheyden uit Hofstade (Zemst). Volgend weekend leggen ze hun examen af."

Sven VAN HAEZENDONCK

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio