Nonnetjes maken comeback op school

De leerlingen van de Vrije Basisschool Sint-Calasanz uit de Nonnenstraat in Nijlen hebben zondag kunnen genieten van een groot kinderfeest. De directie zette het 150-jarig bestaan van de school in de verf door even terug te gaan naar de sfeer van vroeger.

jmartynowski

BR>

De leerlingen van Vrije Basisschool Sint-Calasanz werden tijdens het feest ondergedompeld in de gebruiken van toen de school ontstond. Zo stond er een oude draaimolen en de kinderen deden verschillende volksdansen. De hele zondagnamiddag kwamen leerlingen, ouders en andere geïnteresserden vieren rond het schoolgebouw.

Als orgelpunt werden de leerlingen geconfronteerd met een groep nonnetjes. "Ik heb mezelf verkleed in zuster-overste en de leerkrachten hebben zich uitgedost als nonnetjes. De verkleedpartij is een verwijzig naar de ontstaansgeschiedenis van de school. Het waren de zusters van de Christelijke Scholen van Vorselaar die de school in 1856 gesticht hebben", rakelt directrice Lieve Witvrouwen de ontstaansgeschiedenis van de school op. "Indertijd waren wij de eerste katholieke meisjesschool van Nijlen. Er was nog geen onderwijsplicht en enkel de kinderen van rijke ouders konden leren lezen en schrijven", legt Witvrouwen uit. "In Nijlen maakte pastoor Van Der Vorst zich zorgen over de ontwikkeling en opvoeding van de meisjes in de gemeente. Hij ging daarom zusters zoeken in Vorselaar die konden zorgen voor het onderwijs in Nijlen. Zusters Clara, Brigitta en Alphonse gingen daarop in en hebben de school in november 1856 gesticht. Ze trokken in een boerderij in het centrum van Nijlen. Daar gaven ze les aan twee klassen van zestig leerlingen", aldus de directrice.

Altijd op dezelfde plaats

Vandaag is de school uitgegroeid tot een instituut met 400 leerlingen. "We zijn altijd op dezelfde plaats gebleven, in wat nu de Nonnenstraat heet. Al zijn er natuurlijk heel wat uitbreidingen en aanpassingen aan het gebouw moeten gebeuren. De school heeft ondertussen ook een uitgebreide vleugel secundair onderwijs uitgebouwd, die zo'n 380 leerlingen telt. De secundaire school is ontstaan uit de richting snit en naad uit de jaren zestig", besluit Witvrouwen.

Bert PROVOOSTMeer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio