Processierupsen bestoken Kempen

Laakdal en Westerlo hebben de handen vol met het bestrijden van de processierups. Laakdal schakelde zaterdag een achttal medewerkers van de civiele bescherming in om de rupsen met de vervelende brandharen weg te branden. l

jmartynowski

BR>

Na de provincies Limburg en Vlaams-Brabant krijgen ook de eikenbomen in de Kempen massaal te maken met een invasie van processierupsen. Het diertje beklimt in grote processies de stammen van de bomen op zoek naar bladeren om te eten. De lange haren van de rups zorgen voor jeuk en branderige irritatie.

Vooral Laakdal en Westerlo lijken gegeerd bij de rupsen. In Laakdal kregen mensen van de gemeentelijke diensten hulp van een achttal hulpverleners van de civiele bescherming. "We lijken op dit moment één van de zwaarst getroffen gemeentes in de provincie. De bestrijders gingen de rupsen op een tweehonderdtal bomen te lijf. Het inzetten van de civiele bescherming verliep in samenspraak met de brandweer", aldus burgemeester Tine Gielis (CD&V) van Laakdal. "Vooral Klein-Vorst krijgt met processierupsen te maken. Maandag gaat het bestrijden verder met een hoogtewerker. Dit moet helpen om rupsen op een hoogte van 5 tot 6 meter weg te halen."

Externe firma

Westerlo kent eenzelfde verhaal. Hier start maandag een externe firma met een hoogtewerker om de rupsen te bestrijden. "De gemeente zet al twee weken lang permanent twee ploegen van drie arbeiders in om de rupsen weg te branden. Vooral langs de lange Koning Leopoldlaan met de vele eikenbomen hebben we veel werk. Ook Trienenkant en de omgeving van het boswachtershuis hebben veel met processierupsen te maken", duidt milieuschepen Filip Verrezen (CD&V). "We hebben de situatie onder controle, maar zoveel last van processierupsen hadden we nog nooit."

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio