Een man vermoord, drie zwaargewond

In een huis in de Lange Dijkstraat in Antwerpen, nabij het Sint-Jansplein, werd een vuur- en steekgevecht zaterdagochtend één man fataal.

jmartynowski

BR>

Drie andere mannen, net als de dode Noord-Afrikanen, zijn zwaargewond opgenomen in het ziekenhuis en worden daar bewaakt. De politie vermoedt dat het om een afrekening gaat.

De feiten speelden zich kort voor halfvijf 's ochtends af. Buurtbewoners hoorden toen schoten. "Het waren eigenlijk gedempte knallen", zegt Ronny, die om de hoek in de Marnixstraat woont. "De huizen van de Lange Dijkstraat en de Marnixstraat raken elkaar aan de achterzijde. Wat burengerucht zijn we wel gewoon. We hoorden ook geroep en gestommel."

Wat later ontdekte de opgetrommelde politie op de gelijkvloerse verdieping van een huis in de Lange Dijkstraat twee gewonde mannen. Een had een schotwonde in het been, de ander een steek- of schotwonde in het hoofd. Beide mannen, 19 en 31 jaar, werden naar het ziekenhuis gebracht.

Maar vanuit het pand in de Lange Dijkstraat leidde ook een bloedspoor naar de Marnixstraat. Een derde slachtoffer was blijkbaar de straat overgestoken. Aan de overkant had hij, afgaand op de bloedsporen op de grond en op geparkeerde auto's, tweemaal tegen een auto staan leunen. Hij was uiteindelijk zowat 150 meter verder in de straat ineengezakt. De politie vond de 28-jarige man uit Deurne in een plas bloed. Hij was toen al overleden.

"Die man is achter de hoek neergestoken of neergeschoten", zegt Miel Gevers (51) uit huis nummer 20 in de Marnixstraat. "Hij is zo ver als hij kon voortgesukkeld en hier voor mijn gevel in elkaar gezakt. De brandweer heeft intussen heel de straat schoongemaakt."

Vierde in Deurne

Terwijl de politie ter plaatse de eerste vaststellingen deed, bereikte haar een bericht uit Deurne. Want ook op het Monseigneur Van Goethemplein in Deurne was een hevig bloedende man gevonden, vlak bij het huis van het overleden slachtoffer. Die zwaargewonde, een 27-jarige, was blijkbaar sneller weggeraakt dan de overleden man. Hij zou op weg geweest zijn naar diens huis, om het gezin van zijn dode vriend te waarschuwen.

Toch bestaat over dat alles nog geen zekerheid, want politie en parket hebben nog geen van de drie gewonden kunnen verhoren. Voorlopig liggen ze alle drie onder bewaking in het ziekenhuis.

Vanwege die onduidelijkheid over het aandeel van de drie mannen in de feiten vorderde het Antwerpse parket een onderzoeksrechter voor moord en poging tot moord tegen onbekenden. Het zou kunnen dat de vier slachtoffers het met elkaar aan de stok hebben gehad, maar ook dat anderen de 'slachting' hebben aangericht. Dat het om een afrekening gaat lijkt evenwel nagenoeg vast te staan.

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio