Zuster Juliana in beeld

Tijdens de Mariabergfeesten in Essen werd het beeld van de Grootste Essenaar onthuld. Zuster Juliana won begin 2006 deze onderscheiding.

jmartynowski

BR>

Veertig jaar lang zette zuster Juliana zich in voor de kleuters van Mariaberg, de laatste zeventien jaar als directrice. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het beeld juist tussen haar kleine pagadders wordt geplaatst.

"Ik ben al meer dan twintig jaar met pensioen, en toch zijn de mensen mij nog niet vergeten", vertelt de zuster. "Ik ben de Essenaars enorm dankbaar dat ze na al die jaren mij nog zo dankbaar en erkentelijk zijn, want ik had nooit gedacht dat mij deze eer zou toekomen. Het wil voor mij vooral zeggen dat mijn leven, dat in dienst staat van de medemens, toch zeer zinvol is. Het spreekt vanzelf dat die prijs ook gaat naar de congregatie van de zusters van Berlaar en alle zusters die zich al die jaren hebben ingezet voor de Essenaars. Ook over de keuze van het beeld ben ik zeer tevreden. Het heeft een grote en gepaste symboliek. En het staat op de juiste plaats, tussen de kleuters. Het zijn zij die er voor gezorgd hebben dat ik me hier al bijna zestig jaar echt gelukkig voel."

'Swing me mama'

"Onder impuls van Leo Suykerbuyk zijn we op zoek gegaan naar de Grootste Essenaar", vertelt VVV-voorzitter Karel Van den Bergh. "We hebben de Essenaars de kans gegeven om personen voor te dragen. Na enkele maanden hadden we 77 kandidaten die we door stemming van de mensen zelf naar 35 hebben gebracht. Daarna op dezelfde manier naar tien en ten slotte naar één winnaar. Zuster Juliana stak er met kop en schouders uit. Van de 4.219 uitgebrachte stemmen stonden er 622 achter haar naam. In januari vorig jaar heeft ze haar oorkonde gekregen en dan was er voor ons de taak om een geschikt cadeau te vinden."

VVV en de cultuurraad kozen voor een beeld dat de naam `swing me mama' meekreeg en werd gemaakt door de Zimbabwaan Tourai Chimba. Van den Bergh: "Het is een warm beeld en het straalt normen en waarden uit. Het past dus perfect bij onze Grootste Essenaar."Meer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio